Foto: Henrik Montgomery/TT

”Högskoleprovet-fuskarna” har hittats: Vet vilka de är

Publicerad

Under fredagen bekräftade Universitets- och högskolerådet för SVT Nyheter att det finns ett kryphål – man kan tränga sig före i kön till högeskoleprovet. Nu har tekniker på UHR hittat de personer som fuskat sig förbi kösystemet. 

– Vi vet nu vilka de 89 individerna är och det kan finnas fler, som vi också försöker identifiera, säger Peter Honeth, högskoleprovets nationella samordnare, till Sveriges Radio.

I år är platserna till högskoleprovet begränsade till 27 600 personer. Och det är de som anmäler sig först som får en plats. Under fredagen har det varit högt tryck på att anmäla sig och många har suttit timmar i kö. 

Men det finns ett kryphål. En it-miss har gjort det möjligt att tränga sig före i den långa kön till högskoleprovet. 

– Man har försökt och i vissa fall lyckats ta sig förbi kön. Vi vet nu vilka de 89 individerna är och det kan finnas fler, som vi också försöker identifiera. Det är viktigt att slå fast, att den som fuskar sig igenom systemet får inte skriva provet, säger Peter Honeth till Sveriges Radio.

Försöker hitta problemet

Inte nog med det så har flera, efter att suttit timmar i köande, fått en plats men när de skulle betala skickats ut.

– Jag vet att man försöker hitta det här problemet men jag kan inte riktigt säga hur lång tid det tar. De man kan göra är att kontakt UHR per mejl eller skrift och redovisa vad man råkat ut för så får UHR titta på det och se om vi kan hitta några lösningar, säger Peter Honeth till Sveriges Radio. 

Anmälningarna till högskoleprovet har pausats från 21 till 08 på lördagsmorgonen på grund av den långa kön. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer