Kristersson om ny migrationslag: River upp den vid valvinst

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens förslag om en ny humanitär skyddsgrund kommer att leda till en ökad invandring enligt Moderatledaren Ulf Kristersson.

MP:s språkrör Märta Stenevi menar att förslaget är en nödvändig ventil.

– Det behövs för att vi inte ska få se de orimliga konsekvenserna av tillfälliga uppehållstillstånd, säger Märta Stenevi när de båda ledarna debatterade i Agenda.

I veckan presenterade regeringens förslag om en framtida migrationspolitik som ska ersätta den nuvarande, tillfälliga migrationslagstiftningen som varit i kraft sedan flyktingkrisen.

Ett av förslagen är att uppe­hålls­tillstånd som huvud­regel ska vara tids­begrän­sade i stället för permanenta. Regeringen presenterade också en humanitär grund, som innebär att man kunna pröva uppehållstillstånd när det finns särskilt ömmande omständigheter.

Enligt Ulf Kristersson handlar det i praktiken om en amnesti.

– Vi har redan stora integrationsproblem i Sverige. Det Sverige riskerar att göra är att än en gång ta beslut om migrationspolitiken som i praktiken berättar för omvärlden att i Sverige kommer man inte ha en stram migrationspolitik, utan här kan man få stanna även om man inte har skyddsskäl, säger M-ledaren.

Stenevi: Kommer inte öka invandringen i någon stor utsträckning

Märta Stenevi håller inte med. Enligt språkröret kommer förslaget inte innebära ökad invandring i någon stor utsträckning.

– Det här gäller människor som har haft skyddsskäl, som är här legalt, och som kanske bott här i tio år och etablerat sig. Då finns det en möjlighet att söka på den här humanitära skyddsgrunden för vi inte ska få de här helt orimliga konsekvenserna av tillfälliga uppehållstillstånd, säger hon.

Om Moderaterna hamnar i regeringsställning efter valet 2022 kommer partiet att riva upp stora delar av regeringen förslag.

– Delarna som ökar invandringen till Sverige när det borde minskas kommer vi riva upp, säger Kristersson, som fick frågan om Sverige inte längre ska vara en humanitär stormakt.

– Om det innebär att Sverige ska ta emot en mycket större andel av asylsökande i Norden och Europa, då ska vi inte vara det, säger Kristersson.

– Vill vi ha en väl fungerande integration då bygger den inte på att öka barnfattigdom eller förhindra familjeåterföreningar, säger Märta Stenevi.

Se hela debatten i Agenda här.

Fakta: Regeringens förslag på ny migrationslagstiftning

I oktober enades Socialdemokraterna och Miljöpartiet om att samtliga förslag i Migrationskommitténs slutbetänkande skulle läggas ut på remiss, men med vissa tillägg.

Det handlade bland annat om att bevilja uppehållstillstånd vid särskild anknytning om det finns ömmande omständigheter.

Den nya överenskommelsen ska ersätta den nuvarande, tillfälliga migrationslagstiftningen som varit i kraft sedan flyktingkrisen. Lagen ska träda i kraft den 21 juli och riksdagen måste vara klar med sin behandling före midsommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.