Sedan flyktingkrisen 2015 har Sverige tagit emot över 37.000 ensamkommande barn.
Fortfarande väntar ungefär 18.000 på besked från Migrationsverket, eller har fått avslag på sin ansökan men ännu inte utvisats.
LÄS MER: JO: Gott om exempel där barn hamnat i direkt olämpliga boenden
Vänsterpartiet har anslutit sig till kraven från protestgruppen ”Vi står inte ut” som vill att alla ensamkommande barn som varit här över ett år ska ska få amnesti.
– Det är en väldigt ovanlig och akut åtgärd. Men den måste genomföras eftersom vi är i en väldigt allvarlig och akut situation, sade Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, i Aktuellt-debatten.
Fyra har begått självmord i år
– I måndags tog ännu en ung ensamkommande sitt liv. Han blev bara 15 år gammal. Det är den fjärde ensamkommande som tar sitt liv i år.
Hon menar även att underlagen till besluten inte håller tillräckligt god kvalitet.
Justitieminister Morgan Johansson (S) håller inte med. Han menar att ingenting tyder på att kvaliteten i bedömniningarna har blivit sämre och säger nej till en amnesti.
– Vi står för en reglerad invandring. Det innebär att man får stanna om man har ett skyddsbehov, men inte annars, sade Johansson.
”I praktiken fri invandring”
– Om vi skulle göra som Christina Höj Larsen säger blir budskapet att det inte spelar någon roll. Har du väl lyckats ta dig till Sverige så kan du få stanna. Då är det i praktiken fri invandring, fortsatte migrationsminsitern.
– Det är bara trams, svarade Christina Höj Larsen och fortsatte:
– Jag ber dig fundera på om du vill ha en reglerad invandring som innebär att barn tar livet av sig. Det finns alltid en punkt och en gräns när man måste göra någonting, som Astrid Lindgren sa, annars är man inte en människa utan bara en liten lort.
– Om man står för en reglerad invandring måste man också stå för svåra beslut, svarade Morgan Johansson.
– Problemet med Vänsterpartiet är att ni inte orkar stå för de svåra besluten. Ni försöker alltid ta den lätta vägen.
Idag får ensamkommande flyktingbarn stanna tills de fyller 18 år. Enligt ett nytt förslag från regeringen ska det även finnas möjlighet att få permanent upphållstillstånd om man går klart gymnasiet och skaffar sig ett jobb.