Debattörerna Joakim Jardenberg och Linnéa Claesons möttes i SVT:s Opinion live för att diskutera frågan om porrfilter i skolor. Foto: SVT

Debatt om porrfilter i skolor: ”Vi har ett ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

I torsdagens Opinion live möttes debattörerna Linnéa Claeson och Joakim Jardenberg för att diskutera huruvida porrfilter bör införas i svenska skolor.

– Det är inte så enkelt att vi kan definiera vad som ska filtreras och inte, säger Joakim Jardenberg.

Enligt Linnéa Claeson – handbollsspelare, debattör, föreläsare och grundare av Instagramkontot #assholesonline – är ett porrfilter nödvändigt för att skydda skolbarn.

– Ingen ska behöva se våldtäkter, män som slår kvinnor, strypsex och liknande vanliga inslag i dagens mainstreamporr. Det ska inte få ske i skolans regi, på de läromedel de tillhandahåller. Vi måste reformera sexualundervisningen och prata med barnen, men ett porrfilter behövs som komplement.

”Filtren blir för grovmaskiga”

Debattören och IT-experten Joakim Jardenberg menar att ett sådant filter skulle vara ineffektivt.

– Jag vet tillräckligt mycket om hur tekniken fungerar, eller rättare sagt inte fungerar. Porrfiltret är en dyr, icke-fungerande teknisk ”lösning” på ett mänskligt problem. Dessa filter blir alldeles för grovmaskiga – mycket slinker igenom, men man fångar också saker man inte vill fånga upp.

Linnéa Claeson menar att porrfilter visat sig fungera.

– Det är viktigt att komma ihåg att hälften av skolorna har porrfilter, det fungerar bra. I Storbritannien fungerar det också bra. Hittar man någon bugg i systemet rättar man till det – det viktiga är att minimera skadan.

”Barnen larmar”

Enligt Joakim Jardenberg finns inga bevis för att filtren fungerar.

– Det finns inga riktiga undersökningar. Det är inte så enkelt att vi kan definiera vad som ska filtreras och inte. Porr är lagligt i Sverige, vi har ingen hård gräns att luta oss mot i filtreringen. Vad vi gör är att låta enskilda skolor, kommuner och filtertillverkare definiera vad samtalet ska handla om.

– Vad vi vet är att det inte fungerar som det är nu. Barnen larmar om att de blir tvingade att se på porr i skolan, de utsätts för övergrepp och skärras för livet av sidor de råkat klicka in sig på. Vi som samtalar med och föreläser för barn har sett att de tar skada och ber om hjälp – då har vi ett ansvar, säger Linnéa Claeson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.