Magdalena Andersson (S) och Anna Kinberg Batra (M) drabbade samman om skattepolitiken i Agenda. Foto: SVT

Debatt om skattesänkning i Agenda

Uppdaterad
Publicerad

En ny undersökning visar att sex av tio väljare inte vill ha ett femte jobbskatteavdrag – den nya skattesänkning som regeringen beslutat. Anna Kinberg Batra (M) och Magdalena Andersson (S) debatterade i Agenda.

Anna Kinberg Batra ifrågasatte resultatet av opinionsundersökningen.

– Om man frågar svenska folket om det är viktigt att stötta jobb och tillväxt, om det är viktigt att jobben är fler – då skulle man få andra siffror, sade Anna Kinberg Batra.

Val 2014

– Det är framför allt att fler har kommit i arbete som varit den viktiga vinsten med jobbskatteavdraget. Det är ungefär 100.000 i sysselsättningseffekt.

– Det är därifrån som resurserna till exempelvis skolsatsningarna kommer, tillade Anna Kinberg Batra.

”Ett pris att betala”

Föga förvånande reagerar Magdalena Andersson helt annorlunda på undersökningen.

– Den visar att den moderata skattesänkningspolitiken har nått vägs ände, sade hon.

– Svenska folket ser att det finns ett pris att betala här. De som betalar är barnen som inte får det stöd de behöver i skolan. Det är kvinnor som ska föda och som inte får plats på BB.

– Och det är alla våra äldre som inte får den omsorg de förtjänar, sade Magdalena Andersson.

– Svenska folket tycker att det räcker nu.

”Ordning och reda i ekonomin”

Enligt Anna Kinberg Batra är hon och Magdalena Andersson överens om att välfärden ska vara väldigt bra i Sverige. Däremot skiljer de sig åt när det gäller varifrån resurserna ska komma.

– Vi har lyckats ha en ekonomi som växer när andra har tvingats skära ned, sade Anna Kinberg Batra.

– Det har vi haft för att vi har haft ordning och reda i ekonomin och för att jobben har blivit fler  – och fler har kommit i arbete.

– Det hotas av att Socialdemokraterna har en nästan ideologisk syn på skatter, där man till varje pris ska höja dem, sade Anna Kinberg Batra.

Inte imponerade

Magdalena Andersson lät sig inte imponeras av den argumentationen.

– Moderaternas prioriteringar är i alla fall väldigt tydliga. I höstens budget satsade man 30 gånger mer på skattesänkningar än på skolan, sade hon.

Se hela debatten här!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet