Debatt om SVT-dokumentär: ”Måste ta hänsyn till målsägande”

Uppdaterad
Publicerad

SVT-dokumentären ”Persona non grata” har väckt kritik från flera håll. I tisdagens Aktuellt debatterade journalisten Irena Pozar publiceringen med SVT:s programchef Sofia Dahlström.

Dokumentären ”Persona non grata” handlar om komikern Soran Ismail som under metoo-hösten anklagades för sexualbrott mot flera kvinnor. Soran Ismail har hela tiden nekat till brott och i dokumentären skildras hur anklagelserna påverkat komikerns liv.

”Brister i utgivaranalysen”

Publiceringen har mottagit kritik både på kultursidor och från advokaten Elisabeth Massi Fritz.

I tisdagens Aktuellt kritiserade även Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar dokumentären.

– Huvudproblemet är hur de minst tre målsägande påverkas av den här publiceringen. Jag tycker att man brister i utgivaranalysen, man måste ta hänsyn till fler parter.

Försvarar dokumentären

Sofia Dahlström, programchef och ansvarig utgivare på SVT, försvarade beslutet att sända.

– Jag kan förstå invändningen, den hade varit relevant om vi hade försökt utreda skuldfrågan, men det är inte skuldfrågan som det här programmet handlar om, säger hon.

Irena Pozar kallade det för ett ”dåligt försvar”.

– SVT kan säga det hur mycket som helst, men faktum kvarstår att en anmäld person sitter i en timme och pratar om allt han inte har gjort.

Sofia Dahlström framhöll att det var en svår publicering.

– Men jag tycker att det är publicistiskt relevant att skildra det limbo som uppstår gång på gång, när rättsystemet inte kan leda målen till rättegång och därmed en slutpunkt för alla inblandade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.