Delfinfoto blev spioneri

Uppdaterad
Publicerad

De båda svenska byggnadsarbetarna Jari Hjortmar och Stefan Johansson från Falköping var i mars i fjol landet för att utbilda iranier i en speciell betonggolvsteknik, när de under en utflykt på ön Qeshm i Persiska viken började fotografera delfiner.

I stället greps de för att ha fotograferat militära installationer och ställdes inför en iransk revolutionsdomstol.

Riskerade dödsstraff

Inledningsvis uppgavs de vara misstänkta för spioneri, ett straff som vanligen leder till döden i Iran. Domen stannade dock vid tre års fängelse. Straffen sänktes därefter till två års fängelse.

Själva har de hela tiden hävdat sin oskuld.

UD har hela tiden hållit en ”låg profil” i fallet, inte olikt den som nu tillämpas gentemot de tre svenskar som sitter fängslade i Etiopien, och ville inte heller i dag yttra sig förrän männen släppts fria.

De båda satt först fängslade i hamnstaden Bandar Abbas, där också rättegången ägde rum, men överfördes senare till Teheran.

”Mycket gripande”

Urban Ahlin (s), vice ordförande i riksdagens utrikesutskott, har engagerat sig hårt i fallet. Han har tre gånger varit i Iran för att vädja för de bådas frisläppande. I vintras kunde Ahlin ta med sig männens familjer för ett besök i fängelset. En av dem kunde då för första gången skåda sin tre månader gamla dotter, ett möte Ahlin beskrev för TT som ”mycket gripande.”

-Ingen från iransk sida har någonsin lyckats förklara för mig vad de misstänktes för. I domen nämns visserligen spioneri, men paragrafen de fälldes för handlar om olovligt område, säger Ahlin.

Ahlin var på måndagen själv på plats i Teheran för ta emot svenskarna vid frisläppandet.

Flera har släppts

Benådningen av de båda svenskarna kommer mindre än två veckor efter det att 15 brittiska marinsoldater under uppmärksammade former släpptes ur iransk fångenskap. Britterna anklagades för att under en patrull ha tagit sig in på iransk territorialvatten.

I mitten av mars i år släpptes också den tyske turisten Donald Klein och den franske båtkaptenen Stephane Lherbier efter att ha suttit 18 månader i fängelse för samma sak, att ha tagit sig in på iranskt territorialvatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.