Den brittiska mutationen av covid-19 ökar: ”Tar över helt enkelt”

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska varianten av covid-19 ökar i alla regioner, enligt Folkhälsomyndigheten. Utvecklingen är naturlig, men den kan påverka en eventuell ”tredje våg”.

– Det påverkar hur stor en tredje våg blir i de modelleringar vi har, visst är det så att det här påverkar, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Under torsdagen presenterade Folkhälsomyndigheten statistik över hur vanligt förekommande mutationer är i några regioner. I Gävleborg tros exempelvis var fjärde smittad under vecka 6 ha blivit smittad med den brittiska varianten av viruset.

Utöver Gävleborg sprids även den brittiska mutanten i följande regioner: Skåne, Västmanland och Örebro.

Coronapandemin

– Det är en ökning i alla regioner. Det är en tendens man sett i alla länder som haft en övervakning då man fått in den brittiska varianten, att den tar över helt enkel, säger hon.

Västmanland och Skåne, som har en minskande smittspridning respektive är i platåfas, har båda sett en ökning av den brittiska varianten.

– Så det hänger inte ihop med en ökad smittspridning.

”Ökar något, men inte särskilt mycket”

När det kommer till de virusvarianter som först upptäcktes i Brasilien och Sydafrika är fallen så få att underlaget blir för osäkert att uttala sig om i nuläget.

– De ökar något, men inte särskilt mycket, säger Sara Byfors.

Enligt henne är det fortfarande osäkert exakt hur väl vaccinen fungerar mot de nya mutationerna av viruset.

– Förhoppningsvis kommer vi se en effekt av vaccinerna, vi ser redan en effekt på särskilda boenden av vaccinerna, säger hon.

”En naturlig utveckling”

Finns det risk att mutationerna driver en tredje våg?

– Det påverkar hur stor en tredje våg blir i de modelleringar vi har, visst är det så att det här påverkar.

Har vi kontroll på spridningen av mutationerna?

– Nej, vi har inte mer kontroll på den brittiska varianterna än vi har på den andra. Den sprider sig som den andra varianten men har en förmåga att trycka undan andra typer. Vi har inte mer kontroll på den än de andra.

Sara Byfors fortsätter:

– Vi har sett under pandemin att det har kommit virusvarianter som kraftig dominerar under en tid, det är en naturlig utveckling att virus förändras. Oavsett om det är den brittiska mutation eller andra som sprids så är det samma saker vi måste göra för att hindra spridningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet