Den grönaste granen

Uppdaterad
Publicerad

I jul kommer ungefär tre miljoner julgranar att bäras in i svenska vardagsrum och just nu bemannar julgransförsäljarna upp sina stånd och butiker för att mäkta med årets rusch. Men vilket är det miljövänligaste alternativet? Äkta vara eller en plastgran som räcker livet ut?

Johanna Sandahl är ordförande för Naturskyddsföreningen och enligt henne råder ingen tvekan om vilket som är det grönaste alternativet.

– Det bästa för miljön är en KRAV-märkt närodlad rödgran. I den produktionen används inget bekämpningsmedel och inget handelsgödsel, säger Johanna Sandahl.

Näst bäst för miljön är ädelgranar, dvs granar som putsats och formats under hela sin uppväxttid för ett mer perfekt utseende. Ädelgran kräver ofta mer konstgödsel och bekämpningsmedel än en vanlig gran och många importeras från Danmark. Något som också ger stor klimatpåverkan.

Plastgranen sämst för miljön

Längst ner på Naturskyddsföreningens lista hamnar plastgranen. Trots att den kan användas livet ut. Det eftersom den totala miljöbelastningen blir större om man räknar in hela produktionskedjan.

Majoriteten av plastgranarna produceras nämligen av fossila bränslen och många importeras från Kina eller Sydostasien. Men framförallt är det energiåtgången och risken för spridning av farliga miljöämnen vid förbränningen som ger plastgranen dåliga miljöbetyg.

På tio år förbrukar vi ungefär 30 miljoner julgranar i Sverige. En mindre skog. Vore det inte bättre om alla hade en plastgran som de behöll?

– Nej, utifrån ett livscykelperspektiv så är miljöbelastningen mycket större om du väljer en plastgran, även om du behåller den i tio år. Dessutom produceras många av de här granarna av PVC. Ett material som kan innehålla hormonstörande och cancerframkallande ämnen, säger Johanna Sandahl. 

Återvinningen viktig

Men oavsett om du väljer plast eller ”äkta vara” är det viktigt att tänka på vad som händer med granen när julen är slut. ”Vanliga” granar kan bli värme om de lämnas in vid kommunens uppsamlingsplats eller på en återvinningscentral.

En plastgran motsvarar ungefär 3-4 tvättar i en tvättmaskin. Om du har en plastgran kan det vara bäst att fråga kommunen hur den ska sorteras eftersom det skiljer sig mellan olika kommuner.

FAKTA JULGRANAR

RÖDGRAN

Majoriteten av de 3 miljoner granar som säljs i Sverige är av arten Rödgran. Rödgranar är de vanligaste träden i Norden. De kan vara tättväxande eller ha mer sparsamt med grenar och doftar gran och kåda. Rödgranarna kräver mycket omskötsel och vatten.

Rödgranarna som säljs i Sverige odlas här eller importeras från Danmark.

ÄDELGRAN

Granarnas Rolls-Royce är ädelgranen. Trädet formklipps under hela sin odlingstid för att få den perfekta formen. Ädelgranen luktar inte, barrar mindre och den brukar rekommenderas för allergiker. Ädelgranen väger ofta mer än en rödgran och prislappen är betydligt högre.

Ädelgranarna som säljs i Sverige odlas här eller importeras från Danmark.

PLASTGRAN

Sen slutet 1980-talet har rödgranar och ädelgranar fått konkurrens. Plastgranar finns i alla tänkbara former och färger. Den barrar inte, luktar inte, behöver inte skötas om och kan användas flera år i rad.

Plastgranar tillverkas huvudsakligen i Asien och många av dem transporteras tusentals kilometer för att komma till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.