Depression klassad som arbetsskada

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Norrtälje som varit utsatt för stress och överbelastning på sitt arbete ska få livränta för att hon inte kan arbeta fullt ut.

Kvinnan sjukskrevs för så kallad utmattningsdepression och kammarrätten har nu slagit fast att det ska klassas som arbetsskada, skriver Norrtelje Tidning.

Försäkringskassan hävdade att det inte var bevisat att kvinnans besvär orsak- ats av arbetet. Handläggaren ansåg att kvinnan hade ”överreagerat på arbets- situationen”. Men både länsrätt och kammarrätt har givit kvinnan rätt.

Handläggaren på Försäkringskassan höll med om att kvinnan varit utsatt för stress och överbelastning men ansåg att hon ”överreagerat på arbetssituationen” på grund av andra problem.

-Det är mycket ovanligt att en utmattningsdepression godkänns som arbetsskada, uppger Elisabeth Berglin på Försäkringskassan.

Livränta är en arbetsskadeersättning som kan beviljas personer som förlorat inkomst för att de inte kan arbeta fullt ut till följd av en arbetsskada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.