Niclas Matseke har träffat Nelson Mandela vid många tillfällen. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Deras familjer kämpade för frihet tillsammans

Uppdaterad
Publicerad

Människor över hela världen väntas följa Mandelas begravning på söndag. Niclas Kjellström-Matseke reser ner för att delta i ceremonin vid familjens sida.

Mandela och Matseke är två av Sydafrikas största och mest inflytelserika släkter. Banden mellan familjerna är starka.

– Min farfar var en av grundarna till ANC och har tillsammans med sina släktingar och barn, min far, kämpat hårt för friheten sida vid sida med Mandelas, berättar Niclas Kjellström-Matseke i Gomorron Sverige.

Han reser tillsammans med sin fru till Sydafrika för att delta i begravningen på söndag. Senast i natt diskuterade han planerna för begravningsdagen med familjen Mandela. De räknar med att upp mot 4.000 personer kommer att resa till i Mandelas barndomsby Qunu. Omkring 300-400 personer kommer att få delta i jordfästningen.

– Hela världen vill ta del av begravningen. Men det är inte bara en statsman och stor ledare som begravs utan även en pappa, make och farfar. Jag hoppas och tror att det blir värdigt och fint, säger Niclas Kjellström-Matseke.

Starka band Sverige-Sydafrika

Begravningen handlar inte bara om sorg – det är också en hyllning till det fantastiska liv som Mandela levde. Niclas Kjellström-Matseke berättar att han har många varma minnen av sina möten med Mandela.

– Vi har gjort roliga saker tillsammans, vi gick till exempel på fotbolls-VM. Andra gånger har vi suttit och pratat om ledarskap. En gång när jag var hemma hos honom så satt vi och lyssnade på hans barnbarnsbarn som sjöng deras nationalsång. Mitt i sången växlade de över och började sjunga Mamma Mia. Då fick man gåshud av att tänka på kopplingen mellan Sverige och Sydafrika.

Höga krav på omgivningen

De senaste åren har Mandela varit tagen av vacklande hälsa. Men han har tidigare varit en person som tagit en stark och tydlig plats i de rum han befann sig i.

– Han var väldigt krävande mot sin omgivning och förväntade sig att alla måste dra sitt strå till stacken. Och man vill gärna göra det när man är med honom. Jag tror att man blir en bättre människa när man har spenderat tid med honom.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nelson Mandela död

Mer i ämnet