Multisjuka Maria: ”Det är lite rysk roulette att åka till jobbet”

Publicerad

Sjuksköterskan Maria Laurén har nedsatt immunförsvar efter cancersjukdom. Trots att hon har läkarintyg om att hon troligen skulle bli allvarligt sjuk om hon får covid-19 måste hon arbeta då hon inte får någon ersättning från staten.

Detta trots att alla partier i riksdagen har kommit överens om att riskgrupperna ska få ersättning.

– Rädslan finns ju alltid och jag har hela tänkt att det är lite som rysk roulette att åka till jobbet, berättar Maria för SVT:s Agenda. 

– Alla vänner jag pratar med säger – men du ska väl inte gå till jobbet, du ska väl vara hemma? 

Coronapandemin

Det har nu gått mer än en månad sen riksdagen enades om att personer i riskgrupper, som riskerar att bli allvarligt sjuka i Covid-19, ska få ersättning när dom stannar hemma från jobbet. Men ännu har inget förslag kommit från regeringen, och inga pengar till riskgrupperna.

Det handlar enligt Socialstyrelsen om drygt 200 000 personer, som till exempel lider av cancer, kraftig fetma, minst två sjukdomar i exempelvis hjärta, lungor, njurar eller svår diabetes.

”Som ett nytt socialförsäkringssystem”

Enligt socialminister Lena Hallengren är det en väldigt komplicerad fråga och därför tar det tid.

– Om vi tittar på hur många som skulle kunna omfattas och vilken kontroll som skulle krävas, så går det att jämföra med att bygga ett nytt socialförsäkringssystem, säger hon.

Hallengren säger att hon inte vet hur lång tid det kommer ta.

– Jag kan inte säga när det är klart utan vi arbetar förstås på. Vi har ju ingen anledning att fördröja detta på något sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet