Foto: SVT

”Det är sorgligt och skrämmande”

Uppdaterad
Publicerad

Barn och vuxna med adhd-diagnoser har en fördubblad risk att dö i förtid, visar en ny dansk studie. – Det är sorgligt och skrämmande. Samtidigt är det bra att veta för det ger andra förutsättningar att hjälpa de här barnen och ungdomarna i framtiden, säger Eva Jägerup, mamma till 10-åriga Viggo.

Viggo har glidit ner i den svarta läderfåtöljen. Fötterna vilar han på en stol och framför sig har han en datorskärm. Han är uppkopplad men inte till internet. Ett 20-tal sladdar är kopplade till hans huvud och via dessa följer en dator hur hans hjärna jobbar.

Viggo är tio år och har diagnosen add, en diagnos i samma familj som adhd, men utan hyperaktiviteten. I dag deltar han i en behandlingsstudie på Karolinska Sjukhuset. Här ska han träna sin impulskontroll vilket kan vara viktigt för att minska riskerna med den här typen av funktionsnedsättningar.

Dubbel risk att dö i förtid

En ny dansk studie visar att Viggo och barn med liknande adhd-diagnoser löper dubbelt så stor risk att dö i förtid jämfört med andra barn.

– Det är sorgligt och skrämmande, samtidigt är det bra att veta för det ger andra förutsättningar att hjälpa de här barnen och ungdomarna i framtiden, säger Viggos mamma Eva Jägerup.

”Han kan bli väldigt fokuserad på en sak”

Viggo fick sin diagnos för några månader sedan berättar hans mamma. Han hade svårt med koncentrationen och med impulskontrollen och han blev arg väldigt fort.

– Han kan bli väldigt fokuserad och målinriktad på en sak, och då ser han inte det som finns runt omkring honom.

Orsaken till den ökade dödligheten menar forskarna är att personer med dessa diagnoser förolyckas i olyckor större utsträckning än andra.

– Jag är väldigt känslig, om jag får ett litet skrubbsår då kan jag börja gråta och det känns som om jag fått en kniv i mig, som om jag skurit mig, säger Viggo.

”Bra att man kan ta lärdom av detta”

Den ökade olycksrisken är något Eva Jägerup tror är okänt för många.

– Det är bra att den här studien är gjord så att man kan ta lärdom av detta och jobba vidare på den tesen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.