Sebastian, som egentligen heter något annat, har i flera år sålt droger vid sidan av sitt jobb. OBS: Bilden är arrangerad. Foto: Anders Mohlin

Sebastian säljer droger vid sidan av sitt heltidsarbete

Uppdaterad
Publicerad

Kunderna är allt från småbarnspappor till studenter. Personer med helt vanliga jobb som regelbundet köper och brukar cannabis.
I flera år har Sebastian tjänat pengar på att sälja droger.
– Så länge det finns människor som vill ha, kommer drogerna och säljarna att finnas, säger han till SVT Nyheter.

Sebastian är en man i 30-årsåldern, arbetar heltid och bor i en förort strax utanför Stockholm. I flera år har han sålt droger vid sidan av sitt jobb. Han har gått med på att prata med SVT Nyheter, så länge han är garanterad anonymitet.

– Många gör som jag och säljer, det är inte så att jag är en av få. Det finns både yngre och äldre som säljer cannabis. Vissa gör det för att tjäna pengar, andra för att betala för det de själva röker, säger Sebastian.

Drogerna

Sebastian säljer både cannabis och kokain. Han säger att försäljningen av cannabis är grunden, medan kokainet mest säljs på helgerna.

– Cannabis är något som kunderna röker på vardagar och helger. Det kan vara att de röker efter jobbet, eller innan de ska sova. Kokainet däremot, är mer en ”partydrog”.

”Vet att det är olagligt”

I en rapport från polisen om gängrelaterad brottslighet beskrivs handeln med cannabis som en ”basinkomst” för kriminella aktörer i utsatta områden. Genom just cannabis- och annan narkotikahandel etablerar de kriminella ett kontaktnät som de sedan använder för annan kriminell verksamhet.

Några exempel på sådan verksamhet är vapenhandel, våldsbrott och penningtvätt, som alla är knutna till cannabis eftersom de är en förutsättning för att kunna upprätthålla organiserad narkotikahandel över en längre tid. Jag frågar Sebastian hur han ser på det.

– Det är ett problem, men det finns mycket annat som är en basinkomst för kriminella. Det är även därför jag aldrig är girig. Jag säljer inte för att expandera. Jag gör det för extrainkomsten, till samma kunder, ensam utan ett gäng eller medhjälpare.

Hur ser du på att det du håller på med är olagligt?

– Jag vet att det är det. Men om folk söker droger, så finns det ett behov. Då är det ett större problem än att jag säljer. Det är ett problem ja, men varför kollar man inte på det som finns på andra sidan det här problemet? Att det är så många som brukar droger.

”Oavsett, cannabis säljer alltid”

Sebastian berättar att hans kundkrets som köper cannabis är allt från småbarnspappor med vanliga jobb till studenter. Drogerna som han säljer till dem köper han från en person som i sin tur köper in från utlandet. Oftast köper han ett kilo åt gången.

Vad tänker du om att du tjänar pengar på att sälja droger som medför ett beroende och kan leda in i ett missbruk?

– Jag tänker inte på det. Kunden vill ha och är säker på att de vill ha och då säljer jag. Samtidigt så säljer jag till samma kunder jag haft under en längre tid. Det är människor som har ett fungerande liv.

Lönsamhet

Sebastian förklarar att kokainet är mer lönsamt per sälj, men också mer riskabelt. Att cannabis är säkrare och en mer stabil inkomstkälla.

Enligt polisen är makten över just cannabishandeln en av de mest bidragande faktorerna till de eskalerande gängskjutningarna. Vad anser du, som själv säljer cannabis, om det?

– Det har med många olika faktorer att göra. Jag har inget med gängen att göra och säljer till människor jag sålt till förut. Det som händer i gängen är mer komplicerat än så tror jag.

Har du tänkt tanken på att sluta sälja droger?

– Absolut. Inom kort slutar jag med det. Nu när jag har ett bra jobb och helt okej inkomst så är tanken att jag ska sluta snart. Jag vill sluta med det, delvis på grund av vissa grejer som du frågat om, säger han och fortsätter:

– Men så länge det finns människor som vill ha, kommer drogerna och säljarna att finnas. Om cannabis legaliseras, kommer det finnas andra droger att sälja. Så enkelt är det.

Sebastian heter egentligen något annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer