Rakhmat Akilov. Foto: Privat

Rakhmat Akilov, 39, misstänks för terrordådet i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Rakhmat Akilov, 39, är den man som begärts häktad misstänkt för att ha kört lastbilen på Drottninggatan i fredags. Kring hans person reser sig flera frågetecken. Han har uppehållit sig i Sverige med flera identiteter och Migrationsdomstolen dömde förra året ut hans flyktberättelse som bluff.

Rakhmat Akilov är 39 år, medborgare i Uzbekistan och har begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord.

Det är oklart när Akilov kom till Sverige, men han ansökte om uppehållstillstånd 2014. Dock fick han efter överklagan definitivt avslag i september 2016.

Terrordådet i Stockholm

Ej trovärdig berättelse

Migrationsdomstolen anser att Akilovs berättelse inte är trovärdig och att han därför inte kan beviljas uppehållstillstånd som skyddsbehövande.

Bland annat pekar man på att han lämnat motstridiga uppgifter, att hans berättelse är bitvis osannolik och har trappats upp under utredningens gång.

Rakhmat Akilov. Foto: Privat

Hans muntliga redogörelse har förändrats allt eftersom förhören fortlöpt. Det spretar i detaljerna om hur det gått till när han häktats efter att ha deltagit i en demonstration i hemlandet, om tortyren i uzbekiskt fängelse, om hur han lyckats fly till Sverige och om kontakterna med familjen.

”Hans berättelse uppfattas inte i någon del som självupplevd varför han därmed inte heller bedöms ha gjort sitt behov av skydd sannolikt”, skriver Migrationsdomstolen i beslutet.

TV: Unika vittnesbilder från Drottninggatan minuterna efter terrordådet

Går under jorden

I februari lämnade Migrationsverket utvisningsärendet till polisen som den 27 februari efterlyste Akilov, efter att han gått under jorden.

Det följde då inte med några särskilda uppgifter från Migrationsverket eller Säkerhetspolisen (Säpo). Säpo säger till TT att man känt till att Akilov sökt asyl i Sverige, men att de inte var inblandade i den processen.

Säpo har dock underrättelseuppgifter om Akilov från förra året, men han förekom vid tidpunkten inte i något aktuellt ärende hos Säpo.

Läs mer: Terrordådet i Stockholm kan ta ett år att utreda

Flera identiteter

Akilov har använt minst två identiteter under sin tid i Sverige. Två identiteter förekommer också hos Migrationsverket, vilket bidragit till avslag på asylansökan. Han har varit skriven på en adress i Spånga, väster om Stockholm, men ska också ha bott söder om staden i Vårberg.

I Sverige har han arbetat inom bygg och -rivningsbranschen. 2015 uppgick hans beskattningsbara inkomst till omkring 128.000 kronor, 2016 till 378.000 kronor, erfar SVT Nyheter.

En före detta arbetskamrat beskriver honom som en normal familjefar, som skickade pengar hem till fru och barn i Uzbekistan, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Han uttryckte aldrig några radikala eller religiösa åsikter, säger den före detta kollegan som vill vara anonym, till Reuters.

TV: Här hedras offren med en tyst minut på Drottninggatan

IS-sympatier

Enligt polisen har han visat sympatier för extrema organisationer, däribland terrororganisationen Islamiska staten (IS). Genom sin Facebooksida ska Akilov ha gillat en blodig bild tagen i samband med bombdåden mot Boston Marathon 2013, då tre människor dog och 185 personer skadades. Han ska också ha lagt ut två filmer som hyllar IS.

Men enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp ska filmerna inte ha varit värst utmärkande, han menar att radikaliserade personer oftast gör mer väsen av sig i sociala medier.

LÄS MER: Det här vet vi om attacken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet