Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar vårändringsbudgeten under en pressträff i Rosenbad i Stockholm. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Här är budgetändringarna

Uppdaterad
Publicerad
Regeringen och partierna bakom januariöverenskommelsen lämnade sin första budget på onsdagen. Den innebär bland annat satsningar på drygt 4,5 miljarder under 2019 – varav omkring 2 miljarder på miljön. Men budgetändringen innehåller även höjda skatter och besparingar.

I grunden är det en M/KD-budget med vissa justeringar för 2019 som finansministern lägger, säger SVT:s Elisabeth Marmorstein.

– Hon har väl haft roligare pressträffar, kommenterade Elisabeth Marmorstein efter att budgeten presenterats.

Det är det första resultatet av Socialdemokraternas och Miljöpartiets budget- och regeringssamarbete med Centern och Liberalerna – vårändringsbudget för 2019.

Klimatet

Den mest kostsamma justeringen för 2019 är klimatförbättrande åtgärder (1 950 miljoner kronor).

En av dessa är ”Industriklivet” som innebär att utsläpp av växthusgaser från industrin ska minska, bland annat inom stålproduktion. Åtgärden finansieras genom höjda miljöskatter för företagen.

Arbete

Vårändringsbudgeten innebär också 1 120 miljoner ska avsättas för att fler ska komma i arbete. Det ska ske genom sänkta arbetsgivaravgifter för unga och personer födda i andra länder.

Finansminister Magdalena Andersson (S) betonade den stora skillnaden i arbetslöshet mellan de födda i Sverige (knappt 4 procent arbetslöshet) och de födda utomlands (knappt 16 procent arbetslöshet) år 2018.  Gapet har ökat på senare år.

Välfärden

Finansministern uppgav också att välfärden ska stärkas med 926 miljoner kronor år 2019. Kommunerna ska anställa fler lärarassistenter. Det ska även ske ytterligare förstärkning av arbetet mot mäns våld mot kvinnor och mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Landsbygden

Landsbygdspolitiken ska förstärkas med 507 miljoner kronor år 2019. Jordbruken ska kunna få extra stöd vid extrema vädersituationer. Även stödet till regionala flygplatser ska utökas. En av de mindre kostsamma satsningarna är 12 miljoner kronor till myggbekämpning vid Dalälven.

Besparingar

Åtgärderna för 4,5 miljarder finansieras bland annat genom bibehållen flygskatt, långsammare utbyggnadstakt i vuxenutbildningen, besparingar i näringspolitiken och äldreomsorgen, höjda miljöskatter och ändringar i biståndet.

Tillväxten minskar

Finansminister Magdalena Andersson (S) betonade också att tillväxten av bruttonationalprodukten (BNP) minskar i Sverige.

Från en tillväxt på 2,3 procent 2018 bromsar ekonomin in till 1,6 procent i årlig tillväxt 2019-2021. Enligt regeringens prognos ska tillväxten sedan öka till 2,0 procent år 2022.

SVT rapporterade · Vårbudget

07.43
Hej och välkommen till dagens rapportering om regeringens presentation av vårändringsbudgeten!
07.44
Under dagen kommer Socialdemokraterna och Miljöpartiet lägga fram det första resultatet av sitt budget- och regeringssamarbete med Centern och Liberalerna.
07.46
De flesta av förslagen i vårändringsbudgeten gjordes upp i grova drag redan under de utdragna regeringsförhandlingarna några veckor över jul och nyår.
07.47
Jag Marit Sundberg rapporterar direkt från regeringskvarteren, där finansminister Magdalena Andersson håller presskonferens klockan 9. Men budgeten släpps redan klockan 8.
Jag Marit Sundberg rapporterar direkt från regeringskvarteren, där finansminister Magdalena Andersson håller presskonferens klockan 9. Men budgeten släpps redan klockan 8.
07.50
Här är några hålltider: 
09.00: Presskonferens med Magdalena Andersson i Rosenbad
09.30-13: Oppositionen håller presskonferenser
13-16: Budgetdebatt i riksdagen
07.53
07.57
SVT:s politikreporter Mari Forssblad säger att den här budgeten är första testet för fyrpartiuppgörelsen. ”Det är starten på samarbetet”
SVT:s politikreporter Mari Forssblad säger att den här budgeten är första testet för fyrpartiuppgörelsen. ”Det är starten på samarbetet”
07.58
Här under den svarta duken ligger budgeten som ska delas ut till journalisterna. Rummet är välfyllt.
Här under den svarta duken ligger budgeten som ska delas ut till journalisterna. Rummet är välfyllt.
08.00
Här är budgeten.
Här är budgeten.
08.03
I ett pressmeddelande skriver regeringen: 
"Med januariavtalet som grund bygger vi nu förändring som är hållbar över tid. Vi vill skapa förutsättningar för ett samhälle där sammanhållning och trygghet går hand i hand med människors frihet och möjligheter."

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer