SVT har besökt flera övergivna platser runt om i landet. Foto: SVT

Det här är Sveriges övergivna platser

Publicerad

Ödehuset i skogen eller den tomma industrilokalen i stadens utkant. Övergivna platser finns i tusental över hela Sverige.

Hur många övergivna platser som finns verkar faktiskt inte gå att säga. Men genom att titta på siffror och landets historia kan man få sig en uppfattning. 

Ödehusen 

För några år sedan listade lantmäteriet alla bostadsbyggnader som varit orörda i fastighetsregistret sedan 1950 och som inte bytt ägare sedan 1970. Enligt den definitionen fanns bara 847 ödehus – i hela landet. Siffrorna har inte uppdaterats sedan dess.  

Sveriges övergivna platser

Sannolikt är det fler. Om man jämför antalet registrerade bostäder med antalet hushåll i Sverige skulle det finnas omkring 200 000 bostäder som står obebodda, men den siffran innefattar då också övernattningsbostäder och studentrum.. 

Försvunna orter 

När Statistiska centralbyrån sammanställde data över antalet tätorter i Sverige mellan 1960-2010 kom de fram till att 500 samhällen hade försvunnit. Vissa hade växt och blivit del av större städer. 344 hade minskat till under 200 personer och räknades istället som småorter, men bland dem fanns också de som helt upphört att existera.  

Strukturomvandlingar skapar övergivna platser 

Under 80- och 90-talet slog ekonomisk kris mot industrin, stor nedrustning ägde rum inom försvarsmakten och landstingens mentalsjukhus stängde ned. Därför kan vi idag se den typen av byggnader bland dagens övergivna platser. Enligt Skatteverket finns det 272 industribyggnader i landet som är i så dåligt skick att de antingen ska rivas eller inte tillför något värde till marken de står på. Men det är inte osannolikt att det finns fler kategorier av industribyggnader som skulle kunna uppfattas som övergivna.

Det finns exempel på hur kommuner eller lokalsamhället slutit upp för att bevara miljöerna och hans uppfattning är att det är den typen av engagemang som krävs för att platserna inte ska förfalla. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges övergivna platser

Mer i ämnet