Ella, två år, dricker Coca-cola varje dag när hon kommer hem efter dagis. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Ella, 2, får Coca-cola till frukost

Uppdaterad
Publicerad

Ditte serverar sina barn Coca Cola till frukost och dricker själv tre liter om dagen. Hon är en del av den sockerchock som drabbat hela västvärlden under de senaste decennierna.

SVT-programmet Korrespondenterna har tidigare berättat om hur socker av forskare betraktas som en beroendeframkallande drog och hälsorisk. Forskaren Robert Lustig, professor i barnmedicin, menar att sockerkonsumtionen är det hälsomässigt största misslyckandet i människans historia.

Hos familjen Stoltenberg finns det alltid Coca-cola på bordet till frukosten. Mamma Ditte väger 117 kilo och är orolig för sin hälsa. Det var länge sedan hon drack någonting annat än Coca-cola.

– Jag dricker två till tre liter cola om dan. Det är det enda jag dricker. Jag börjar skaka i kroppen om jag inte får cola, säger Ditte.

Ditte har nu antagit en utmaning att vara utan socker i 21 dagar. Inte bara för sin egen skull, utan också för barnen. Det är nämligen inte bara Ditte själv som dricker Coca-colan. Hon ger det även till dottern Ella, två år.

– Ella dricker vatten på dagis, men hemma blir det cola. Jag vet att det är fel – men det har blivit en dum rutin, i stället för att bara ge henne ett glas vatten, säger Ditte.

Se Dokument inifrån i SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Det farliga sockret

Mer i ämnet