Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ska du resa till Italien, Spanien eller Norden? Hör Tobias Axerup på Utrikesdepartementet förklara vad du ska tänka på. Foto: Luca Bruno/AP/Henrik Montgomery/TT/SVT.

Det här gäller för svenskarnas favoritresemål

Uppdaterad
Publicerad

Suget är stort efter sommarens utlandssemestrar. Men vad ska man tänka på innan det bär av mot favoritresemålet? PCR-test, munskyddskrav och begränsade öppettider – här listar UD några saker du bör känna till.

– Paradoxalt nog är det faktiskt svårare att resa som turist till våra grannländer just nu än vissa andra resmål, säger Tobias Axerup på Utrikesdepartement.

Hör UD berätta om vad som gälller vid resor till Spanien, Italien och Norden i spelaren ovan.

Allt är inte klart än, men från den 1 juli väntas Sverige få ett vaccinationspass som går att använda för resor i andra länder.

Den som inte är fullvaccinerad men ändå tänker resa ut i Europa måste vara beredd att ta ett coronatest, vilket kostar pengar. Reserestriktionerna och reglerna ändras dessutom från en dag till en annan.

Danmark
Danmark kategoriserar andra länder i olika färger, baserat på smittläget i det aktuella landet. Färgkategorin avgör sedan vilka inreseregler som gäller. Sverige är orange vilket innebär krav på test och isolation efter inträde. Undantagna från resebegränsningarna är fullt vaccinerade personer bosatta i EU- eller Schengen-länder, som uppfyller ett antal villkor. Något lättare restriktioner gäller boende i södra Sverige och Västsverige.

Norge
Alla inresande ska registrera sig digitalt och testa sig för covid-19 vid gränsövergången. Även Norge kategoriserar länder i färger, och hela Sverige klassas som rött. Alla som reser in från röda länder/områden ska vid inresa även visa upp ett negativt test som inte är äldre än 24 timmar. Än så länge släpps dock inte turister in i landet, med några få undantag. Dessutom krävs karantänhotell tills ett negativt resultat på ett PCR-test tagits, tidigast 3 dagar efter inresa. Undantagna från den regeln är fullt vaccinerade eller de som har haft covid under de senaste 6 månaderna.

Finland
Inresa till Finland begränsas från nästan alla länder, däribland Sverige. Restriktionerna innebär att resenärer måste uppvisa nödvändig orsak för inresa, och det gäller till och med den 27 juni.

Vid ankomst gäller rekommendation om 14 dagars frivillig karantän, vilken kan förkortas med två frivilliga coronatest. Undantagna karantänen är personer som genom läkarintyg kan styrka att de haft covid-19 under de senaste sex månaderna. Vaccinerade omfattas för närvarande av karantänsrekommendation vid inresa.

Tyskland
Räknar forfarande Sverige som ett riskland. Svenskar måste antingen uppvisa ett negativt test, bevisa att man haft covid-19 eller intyg på att man är fullständigt vaccinerad, både vid inresa och eventuellt för resebolaget vid avresa. Dessutom gäller karantän i 10 dagar. Det kan förkortas till 5 dagar vid ett andra, negativt PCR-test. I vissa regioner har man börjat öppna upp och tillåter turister att bo på hotell.

Frankrike
Färdigvaccinerade får resa in utan att uppvisa negativt PCR-test. I övrigt måste alla inresande över 11 år uppvisa negativt covidtest, (antingen PCR- eller antigentest) som är maximalt 72 timmar gammalt. Inget krav på självkarantän eller ytterligare test på plats.

Spanien
Spanien öppnar upp för alla som kan visa vaccinationsintyg.

För dem som reser från det som klassas som högriskområde och ännu inte är fullvaccinerade går det nu också att visa upp ett negativt så kallat antigentest maximalt 48 timmar gammalt vid inresan. Barn under 6 år behöver inte uppvisa något covid-test.

Italien
Alla över 2 år måste uppvisa ett negativt PCR- eller antigentest som är maximalt 48 timmar gammalt. För den som inte kan uppvisa ett giltigt sådant finns krav på självisolering samt hälsoövervakning under tio dagar med ny testtagning efter fem dagar.

De som reser in i landet ska även anmäla sig till den lokala hälsovårdsmyndigheten i den region man besöker.

Grekland
För inresa krävs ett godkänt vaccinationsintyg, ett negativt PCR-test som inte får vara mer än 72 timmar gammalt eller ett bevis på genomgången covid-19. Alla över sex år behöver något av dessa intyg. Även fullvaccinerade svenskar behöver just nu kunna uppvisa ett PCR-test.

Kroatien
Negativt PCR-test, max 72 timmar gammalt, alternativ ett antigentest, max 48 timmar gammalt, krävs.

Vaccinationsbevis på antingen en eller två doser vaccin godtas. Det måste ha gått ett visst antal dagar sedan vaccinationen för att det ska räknas. De som kan uppvisa intyg på antikroppar i kombination med en dos vaccin välkomnas också.

Den som inte kan uppvisa något av det kan testa sig på plats vid inresan följt av självisolering till dess att ett negativt test kan uppvisas.

Turkiet
Alla som reser in i landet måste i förväg fylla i ett särskilt inreseformulär samt uppvisa antingen ett negativt PCR-test, som inte är mer än 72 timmar gammalt, ett negativt antigentest, ej äldre än 48 timmar, ett officiellt vaccinationsintyg eller ett officiellt intyg om genomgången covid-19 under de senaste 6 månaderna. Utöver PCR-test råder det dock osäkerhet kring vilka intyg som i praktiken godkänns.

Svenska Utrikesdepartementet avråder även forfarande från resor till Turkiet, och hundratals andra länder utanför EU. Avrådan gäller för närvarande till 1 juli.

För generella råd och mer information om specifika länder finns Svenska UD:s sajt Sweden Abroad, och även appen UD Resklar.

Artikeln uppdaterades 8/6 2021. Regler kan ändras efterhand och informationen ovan bli inaktuell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer