Efter kontroversen i TV4:s valdebatt på torsdagskvällen skriver Aftonbladets politiska kommentator att S-ledarens reaktion var ”det dummaste Stefan Löfven kunde göra”. Foto: TT

”Det här kommer att förfölja Löfven”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven vägrade i gårdagens TV-debatt att ta emot Annie Lööfs rapport – och hans handviftande har blivit en snackis.

–Det här är en sak som lär återkomma och förfölja Löfven, säger statsvetaren Tommy Möller.

S-ledaren Stefan Löfven höll avvärjande upp handen när C-ledaren Annie Lööf försökte lämna över en energirapport i gårdagens debatt i TV4.

–Det var ett konstigt beteende. Löfven har, även om han ifrågasatts lite för sin valrörelseinsats, varit väldigt riskminimerande, försiktig och kontrollerande. Därför framstår den här reaktionen som särskilt oväntad, säger statsvetaren Tommy Möller till TT.

Jämtin tonar ner

Partisekreteraren Carin Jämtin, som chattar med läsare på lokaltidningar via TT, tonar ner händelsen. ”Det visar på hur uppskruvat klimatet blir dagarna innan ett val när en sån här sak slås upp i tidningarna. Och när man är mitt uppe i en debatt vill man fokusera på sakfrågorna”, skriver hon.

Om Löfven knuffade bort Lööf eller inte är en tolkningsfråga – han håller upp handen och motar viftande bort rapporten.

– Han borde ha tagit emot den, lagt ifrån sig den och fortsatt att prata, säger Möller.

– Min poäng är väl att det här sakligt sett inte är så viktigt – men det får en enorm uppmärksamhet enligt den medielogik som finns. Jag förstod direkt att det här är det enda man kommer att prata om, och efter valet analysera. Det är också en sak som lär återkomma och kan komma att förfölja Löfven.

– Vi lär få se repriser på det här många gånger. Och från debatten lär vi inte komma ihåg så mycket annat än det här, fortsätter han.

Knuff enligt Lööf

Själv ansåg Lööf att S-ledaren bar sig märkligt åt när hon ville lämna över rapporten.

– Han vägrade att ta emot den och gav mig en knuff. Jag tror att man ser här att Stefan Löfven inte är statsmannamässig när han inte ens kan ta emot en rapport som han efterfrågat under lång tid.

Löfven försvarade sig:

– Det var inte så farligt. Jag tyckte att det var lite ungdomsförbundsfasoner. Jag har läst den där rapporten. Det är ju inte i det det sitter utan i den politiska mognaden att faktiskt kunna diskutera Sveriges långsiktiga energibehov.

Aftonbladets politiska kommentator uppger i tidningen att S-ledarens reaktion var ”det dummaste Stefan Löfven kunde göra”.

”Att fysiskt mota bort Annie Lööf såg ut som ett skolexempel på härskarteknik. Han måste ångra det djupt”, skriver hon.

Men S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld twittrar: Vidhåller att ”@annieloof är den partiledare som utvecklat sin retorik bäst. Vem vet, kanske sitter hon i en rödgrön regering 2015.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.