Foto: Scanpix

Det ska bli enklare att bygga

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill korta de långa plantiderna kraftigt för nybyggen. Därför får en utredare i uppdrag att vända upp och ner på hela den svenska planprocessen. Bostadsministern vill särskilt att byggmarknaderna i Tyskland och Storbritannien studeras.

Nya plan- och bygglagen har bara knappt två år på nacken. Men nu ska det ändå omprövas hur beslut om planer och bygglov fattas i Sverige.

Bostadsministern hoppas att det resulterar i en ny lag som är enklare och gör att planerandet går snabbare.
 

Varje sten ska vändas

I dag ger regeringen i uppdrag till sin bostadsutredare att särskilt syna den svenska planprocessen.

Dagens krav att det alltid måste finnas detaljplaner ska ifrågasättas. Likaså kraven på bygglov. Dessutom ska det utredas om kommunerna ska få ökade möjligheter att använda det som kallas ”enkelt planförfarande”, som är en slags genväg.

Kort sagt, alla stenar ska vändas för att se om det går att snabba på planerandet. Och även själva utredningen ska gå snabbt. Senast valborgsmässoafton vill regeringen ha besked.

Vill lära av Tyskland och Storbritannien

Bostadsministern nämner särskilt två länder han vill att utredaren tittare närmare på.

–Hur kan man exempelvis lära av det tyska exemplet för att kunna korta planprocesserna. Kan man kanske gena och hoppa över ett steg? frågar sig Stefan Attefall (KD).


–Det finns också exempel från Storbritannien vi ska titta närmare på, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer