Efterfrågan på ekologiska livsmedel har ökat kraftigt de senaste 20 åren och många konsumenter har visat sig vara beredda att betala mer för mat som marknadsförs som hälsosammare och bättre för miljön. Men hur ligger det till egentligen, är ekologisk mat per definition nyttigare att få i sig?
-Ur hälsosynpunkt ska det inte vara någon skillnad mellan ekologiska livsmedel och livsmedel som tagit fram på vanligt sätt. Vi har ju gränsvärden för hur mycket bekämpningsmedel eller mögelgifter som det får finnas i produkterna, säger Lilianne Abrahamsson-Zetterberg, toxikolog på Livsmedelsverket.
Hårda gränsvärden
Sprutar man med bekämpningsmedel sjunker sannolikheten för att grödan ska innehålla mögel och parasiter. Ekologiska livsmedel däremot får inte innehålla något bekämpningsmedel alls och gränsvärdena för hur mycket mögelgifter som får finnas är mycket lågt satta.
-När det gäller gifter i maten måste man förlita sig på att producenterna håller sig till de gränsvärden som gäller, oavsett om det gäller traditionellt framtagna livsmedel eller ekologiska produkter. Som konsument ska man kunna känna sig trygg.
Ekologiskt för miljön
Lilianne Abrahamsson-Zetterberg säger att det huvudsakliga argumentet för att köpa ekologisk mat snarare handlar om miljövinster.
-När det gäller mängden av gifter i maten är det ingen skillnad. Men det kan ju finnas andra bevekelsegrunder för att handla ekologiskt, kanske att man månar om den biologiska mångfalden på åkrarna eller att man vill bidra till att utsläpp av olika kemikalier minskar.
Cancerframkallande mögelgift
Det var för en vecka sedan som Semper gick ut med ett pressmeddelande och meddelade att två barnmatsprodukter återkallats efter att man upptäckt spår av mögelämnet Aflatoxin, som är kromosomskadande och kan ge levercancer. Men Semper berättade först inte vilket ämne det handlade om. Enligt Semper ligger dock den uppmätta giftnivån strax över barnmatslagen och är inte alarmerande.
-Det finns ingen nivå som är så låg att den inte innebär en ökad hälsorisk. Men det är klart att dosen spelar roll. Ligger dosen nära gränsen är risken lägre, säger Lilianne Abrahamsson-Zetterberg.
Överskattar vi hälsoeffekterna av att köpa ekologiskt?
-Det är olyckligt om det här skapar en oro för ekologiska livsmedel. Aflatoxin är ett otrevligt gift, men det här vittnar om att egenkontrollen på företaget tycks fungera.
Karin Moberger
karin.moberger@svt.se
Fakta: Mögelgifter
Mögelgifter eller mykotoxiner är gifter som bildas av olika mögelsvampar som växer på livsmedel och annat organiskt material.
Aflatoxin, som påträffats i den aktuella barnmaten, förekommer i främst pistaschnötter, mandel och jordnötter. Den vanligaste orsaken till att aflatoxin bildas är felaktig hantering och förvaring av livsmedlen.
Jordnötter som importeras till Sverige måste åtföljas av ett intyg om aflatoxinhalt.