Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera svenskar har landat med evakueringsflyget från Israel, där deras drömmar blev till mardrömmar. Foto: SVT Nyheter

Linda evakuerades från Israel: ”Min dröm blev en mardröm”

Uppdaterad
Publicerad

Ett evakueringsflyg från Israel landade på Arlanda under natten till fredag. Ombord fanns flera svenskar med familjer, som uttrycker en enorm lättnad över att vara hemma.

– Man har gått omkring som på nålar, så det är mycket känslor som släpper, säger Jonas Bengtsson, passagerare på evakueringsflyget.

Flygplanet landade vid 00.38 tiden och evakuerade totalt 143 personer, skriver utrikesdepartementet i ett pressmeddelande. En av de lättade svenskarna var Jonas Bengtsson, som lyckats ta sig hem efter att ha ”gått på helspänn i fem-sex dagar.

– Man har gått omkring som på nålar, så det är mycket känslor som släpper. Det känns otroligt skönt efter alla turer fram och tillbaka med inställda flyg, säger han.

Dröm blev till mardröm

Linda Albadi skulle fira sin 60-årsdag i Israel och genomföra sin pilgrimsresa – hennes dröm. Istället fick hon spendera sin tid i ett skyddsrum och tvingades lämna kvar vänner i ett krigshärjat Israel.

– Jag skulle fira min födelsedag i Israel det var min dröm. Men det blev tyvärr en mardröm. Det går inte att beskriva, folk var jätteoroliga och vi var jätterädda, säger Linda Albadi.

UD: Fler evakueringsflyg

Utrikesdepartementet planerar för ytterligare ett evakueringsflyg under fredag kväll.

”Svenskar som är anmälda på svensklistan för Israel eller Palestina, och som uttryckt önskemål om att få lämna, kommer att bli kontaktade när plats och avgångstid för detta flyg finns”, skriver UD i ett pressmeddelande.

Hör passagerarnas reaktioner efter att ha anlänt på svensk mark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.