Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När vänder det och vad kommer påverka höstens priser? Hör Joakim Bornold. Foto: SVT/Janerik Henriksson/TT

Dieselpriset stiger till årshögsta

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett tydligt stigande oljepris – drivmedelskedjorna hakar på och höjer dieselpriset med 40 öre litern till 25:46 kronor, vilket innebär den högsta nivån sedan november 2022. Sedan början av veckan har priset stigit med en krona.

– De oljeproducerande länderna tycker helt enkelt att man får för lite betalt, säger Joakim Bornold, sparekonom.

Bensinpriset höjs samtidigt med tio öre till 21:39 kronor. Senast priset var högre var för bara några dagar sedan. Priserna avser bemannade stationer.

I tisdags beslutade oljejättarna Saudiarabien och Ryssland, något överraskande, att utöka tiden för sina kapade produktionskvoter. Det fick oljepriset att hoppa upp ett par procent till över 90 dollar för ett fat Nordsjöolja. På onsdagsförmiddagen faller priset tillbaka något till omkring 89:50 dollar.

– Man känner helt enkelt att man har möjligheten att styra oljepriset. Så när efterfrågan är låg stryper man tillgången och sin produktion, och då rör sig priset uppåt, säger sparekonomen Joakim Bornold i SVT:s Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.