”Pandemin gör att man kanske vågar testa och experimentera med det”, säger Ida Stiller, frilansjournalist som skriver om sex- och relationsfrågor. Foto: Henrik Norrsell/SVT

Digitalt sex normaliseras under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Digitalt sex tycks ha ökat under pandemin, enligt internationella studier.

– Pandemin gör att man kanske vågar testa och experimentera med det, säger Ida Stiller, frilansjournalist som skriver om sex- och relationsfrågor.

– Man verkar inte konstig om man föreslår internetsex nu, om man trodde det tidigare, säger Ida Stiller. 

Att skriva sexiga sms, skicka nakenbilder eller videochatta är olika exempel på digitalt sex, ett smittsäkert alternativ till att ses i verkligheten. Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, rekommenderar digitalt sex under pandemin. 

– Det finns tecken på att digitalt sex ökar under pandemin, det finns studier med sådana resultat. Människor har en lust till närhet, att känna bekräftelse och vara med någon och om man bara kan göra det digitalt då kommer man att hitta de vägarna, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

Experten: Fördelar med nätsex

Förutom smittsäkerheten finns det andra fördelar med digitalt sex som Pelle Ullholm lyfter fram.

– Du kanske kan formulera dig tydligare, kan säga vad du vill och fråga vad andra vill på ett väldigt rakt sätt. Jag tror det kommer vara många som kommer känna att en del nätsex är faktiskt bättre än andra typer av sex, tack vare den distansen, öppenheten och kommunikationen du kan ha digitalt, säger han men påpekar samtidigt att precis som med annat sex, finns det en del risker med digitalt sex. Bilder, filmer och ljud kan sparas och spridas där det inte var tänkt från början.

– Om man är orolig för det kan ett råd vara att inte visa ansiktet i bilder med andra delar av kroppen, säger Pelle Ullholm.

Fysiskt sex har minskat

Internationella studier visar på att sexet har minskat på det stora hela under pandemin, men att fler har testat på digitalt sex. 

– I de studier och den statistik vi tittat på har vi sett att en andel av respondenterna har haft mer digitalt sex, säger Kyriaki Kosidou, överläkare och chef på CES, Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin som har sammanställt internationella studier om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter som gjorts under pandemin. 

Att pandemin normaliserar digitalt sex betyder ändå inte att folk helt avstår fysiskt sex, säger journalisten Ida Stiller. 

– Däremot kanske man ser en utveckling där folk väljer en person de ligger med i verkligheten och andra de bara har internetsex med, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.