Foto: TT

Din mobil skapar 86 kilo avfall

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de saker vi använder i vardagen genererar stora mängder avfall när de tillverkas. En färsk studie från Svenska Miljöinstitutet visar bland annat att tillverkningen av en enda mobiltelefon skapar 86 kilo avfall.

Studien som Svenska Miljöinstitutet gjort tillsammans med Avfall Sverige visar hur mycket avfall som bildas när våra vardagliga produkter tillverkas.

– En telefon innehåller en rad olika metaller, plast och andra material. Framförallt metallerna ger upphov till jättestora mängder avfall när man bryter dem, säger Åsa Stenmarck, gruppchef på Svenska Miljöinstitutet.

Genom att spåra alla delar i tillverkningen har de räknat ut hur mycket avfall som skapas. Enligt deras studie blir det i genomsnitt 86 kilo avfall när en mobiltelefon tillverkas.

”Det är helt sjukt”

Samtidigt köps rekordmycket ny elektronik. Förra året köptes över fyra miljoner nya mobiler i Sverige.

– Det är helt sjukt. Det är obehagligt men viktigt att vi visar de här resultaten, säger Åsa Stenmarck.

Förutom mobiltelefoner så har de också undersökt kläder, mat och andra elektriska saker vi använder i vardagen. Generellt kan man säga att det är de elektriska prylarna som genererar mest avfall när de tillverkas.

– Vi säger absolut inte att man ska konsumera mindre, men man ska reflektera och kanske konsumera på ett annat sätt. Det här gäller såklart också tillverkarna, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige.

När det gäller matprodukterna som analyserats har Miljöinstitutet bland annat tagit med avfall som uppstår i slaktprocessen och vid tillverkning av fodret till djuren.

Avfall vid tillverkning

Så mycket avfall blir det i tillverkningen av:

  • 1 kg kycklingkött:                 860 g
  • 1 kg nötkött:                            4 kg
  • 1 liter mjölk:                             97 g
  • En elektrisk borrmaskin:           51 kg
  • En bärbar dator:                 1.200 kg
  • En mobiltelefon:                       86 kg
  • Ett par bomullsbyxor:              25 kg
  • Ett par läderskor:                     12 kg
  • En tidning:                               25 g

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.