Femkronor tillverkade före 1972 har en silverhalt på 40 procent och är värda betydligt mer än vad ”5-an” står för.
– Jag skulle uppskatta att man i dag kan få runt 25 kronor för en femkrona från före 1972. Men priset varierar med dagsnoteringarna, säger Christian Hamrin, ordförande i Sveriges Mynthandlares Förening.
Stora värden som ligger undanstoppade
Det är med stor säkerhet stora värden som ligger undanstoppade i de svenska hemmen.
– Det handlar säkert om ett par miljoner ”silverfemmor” som fortfarande finns ute. Många vet nog inte om att de har mynt som de kan få bättre betalt för om de vänder sig till en mynthandlare. Och det kan ju också hända att man har några mynt som är sällsynta, säger Christian Hamrin.
Också enkronor präglade med årtal före 1968 har ett högre värde. Enligt Christian Hamrin bör det ligga runt en tia.
Kolla mynten innan du handlar upp dem
– Den officiella silvernoteringen är högre, men man kan kalkylera med att få ut 60-65 procent av värdet hos en mynthandlare. Så det är bra om man kollar igenom sina samlingar av småpengar innan man handlar upp dem eller skickar iväg det som kilovara.
En- och femkronor från senare tid innehåller en legering av koppar och nickel. Mynten blir ogiltiga att använda i handeln nästa sommar. De som återvinns kommer att smältas ned och säljas som metall.
Fakta: Myntbytet
3 oktober introduceras nya en-, två- och femkronorsmynt. De två lägsta valörerna är kopparfärgade. Femkronan blir guldfärgad.
30 juni 2017 blir nuvarande en-, två- och femkronorsmynt ogiltiga.
Källa: Riksbanken