DN/Ipsos: Sex av tio väljare vill ha färre flyktingar

Publicerad

Nästan två tredjedelar av väljarna vill att Sverige tar emot färre flyktingar än i dag, enligt en opinionsmätning. Men gruppen som tycker att invandringen i huvudsak är bra för Sverige är större än den som tycker tvärtom.

Sex av tio av dem som deltagit i en opinionsundersökning från Ipsos har svarat att Sverige bör ta emot färre flyktingar än i dag, skriver Dagens Nyheter som beställt undersökningen. 41 procent svarade att de vill ta emot betydligt färre flyktingar, och 19 procent svarade att de vill ta emot något färre flyktingar. Endast 12 procent svarade att de vill att Sverige tar emot fler flyktingar.

När samma undersökning genomfördes i februari 2015, före den stora flyktingströmmen till Sverige på hösten samma år, svarade 36 procent av väljarna att de ville ha ett minskat flyktingmottagande, jämfört med 26 procent som svarade att de ville ha ett utökat mottagande.

– Det är en dramatisk förändring, inte minst med tanke på att det har gått så fort, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till DN.

I årets undersökning har bilden av invandringens påverkan på Sverige också förändrats något. Gruppen som tycker att invandring i huvudsak är bra för Sverige har minskat från 63 till 44 procent, samtidigt som gruppen som tycker att invandring i huvudsak är dåligt för Sverige har ökat från 13 till 31 procent.

Undersökningen genomfördes den 9-19 februari genom digitala intervjuer med 1 030 väljare som hämtats från en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.