Mannen kunde dömas för ett gammalt brott efter att han topsats i samband med ett trafikbrott. Arkivbild. Foto: Eva-Marie Törnström/Handout/TT

Topsades vid trafikbrott – dömdes för våldtäkt

Publicerad

När en man misstänkt för grovt rattfylleri topsades på polisstationen ledde det till att en sju år gammal våldtäkt klarades upp. Nu har mannen dömts i tingsrätten.

I november 2013 anmälde en kvinna att hon våldtagits utomhus av en för henne okänd man, i södra Stockholm. Den misstänkte gärningsmannens dna kunde säkras efter våldtäkten, men inga träffar hittades i polisens register.

I oktober 2019 stoppade polisen en bil i Tyresö, och eftersom föraren, en man i 40-årsåldern, misstänktes för rattfylleri togs han med till polisstationen. När mannen topsades kunde hans dna matchas med det från våldtäkten 2013.

”Visar vikten av att topsa”

Nu har mannen dömts i Södertörns tingsrätt för våldtäkt, olovlig körning och grovt rattfylleri, till två års fängelse och utvisning ur Sverige i tio år.

”Detta exempel visar vikten av att topsa personer i enklare ärenden, för att klara upp grova brott där vi inte har identifierat någon gärningsperson”, säger Sofia Zakrisson, utredare i polisområde Stockholm syd, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.