Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter från Morgonstudion: Därför uppmärksammas rättegången av internationella medier. Foto: SVT

Tidigare militär i Syrien frias för medhjälp till folkrättsbrott

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare brigadgeneral i den syriska armén frias för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Syrien 2012.

Rättegången mot mannen, som är hemmahörande i Värmland, har fått stor internationell uppmärksamhet. Det är den högst rankade militären som ställts inför rätta för krigsbrott kopplade till kriget i Syrien.

Mannen tjänstgjorde som brigadgeneral i bland annat Homs i västra Syrien. Han anklagades för att ha bidragit till den ”urskillningslösa krigföringen” som syriska armén förde mot städerna Homs och Hama 2012 där tusentals civila dödades och skadades.

Stockholms tingsrätt skriver i ett pressmeddelande att huvudfrågorna rör huruvida den 11:e divisionen i den syriska armén medverkade i anfallen och om mannen medverkat till att beväpna divisionen.

”Det saknas enligt tingsrätten bevisning som klargör dessa frågor”, skriver tingsrätten.

Många syrier på flykt till följd av kriget

Homs var epicentrum för de till en början fredliga protesterna mot diktaturen i Syrien under den arabiska våren, säger SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren

Den långdragna konflikten har lett till att många syrier befinner sig på flykt runt om i världen – bara i Sverige finns nära 200 000 syrier.

– För många syrier som lever i exil idag är det här den enda typen av rättvisa som man har inom räckhåll, även om det är en ganska klen rättvisa sett till vad som hänt, sa Stina Blomgren tidigare idag.

Målsägarbiträdet uppger för SVT Nyheter att han ska gå igenom domen och tala med de åtta målsägande som medverkat under rättsprocessen, för att därefter fatta beslut om domen ska överklagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.