Mobilladdare misstänks ha orsakat flera bränder. Ha laddaren under uppsikt när den används, råder Elsäkerhetsverket. ARKIVBILD. Foto: TT

Dra ur laddaren när du laddat klart

Uppdaterad
Publicerad

Pyttesmå avstånd och mycket ström – mobilladdaren kan innebära en fara. Dra ur den när den inte används, råder Elsäkerhetsverket.

– Det är kompakta produkter som är en utmaning för tillverkaren. Om de inte görs med tillräcklig precision så kan det bli överslag i apparaten, säger Karl-Hugo Hult, avdelningschef på Elsäkerhetsverket.

Åtta anmälningar i år

På senare tid har flera bränder som misstänks bero på just laddare inträffat. Hittills i år har Elsäkerhetsverket fått in åtta anmälningar. Totalt får myndigheten in runt 100-150 anmälningar om farliga elprodukter under ett halvår, så mobilladdarna står för en rätt stor del.

– Men det finns miljontals laddare i landet, så risken är inte så jättestor, men det inträffar bränder och överhettningar, säger Karl-Hugo Hult.

Han rekommenderar endast användning av CE-märkta laddare, som har köpts i Sverige.

– Originalladdare ger också en extra trygghet, då har tillverkaren testat produkterna noga.

Ladda inte när du sover

Karl-Hugo Hult tycker inte att man ska ladda mobilen då man sover, utan ha den under uppsikt när den fylls på med ström. Och man ska inte ladda den bredvid något som lätt brinner.

– Ta ur den när den är klar. Den drar lite ström och det finns alltid en liten risk om den sitter i. Om den luktar eller blir het, släng den och köp en ny.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer