Drabbar omikron barn i större utsträckning? Emma Frans svarar på tittarnas frågor om coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Varför lättar Danmark på restriktionerna nu, drabbas barn av omikron i större utsträckning och försvinner gamla varianter av viruset? Emma Frans, doktor i epidemiologi, svarar på tre av de vanligaste coronafrågorna från tittarna just nu.

Ungefär 260 000 personer bekräftats smittade av covid-19 de senaste sju inrapporterade dagarna, enligt FHM. Samtidigt kommer hoppfulla prognoser både från forskarvärlden och WHO pandemin kan vara över efter virusvarianten omikrons framfart.

Men många föräldrar vabbar just nu, och signaturen Sofie undrar om barn drabbas av omikronvarianten i lite större utsträckning än de tidigare virusmutationerna.

– Den verkar precis som på vuxna vara mindre farlig på individnivå, säger Emma Frans och berättar om nya resultat från en nypublicerad studie om just barn och omikron.

Se svaren på fler aktuella frågor i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.