Foto: TT

Dramatisk ökning av närsynthet hos barn: ”Ögonen inte skapade för surfplatta”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet närsynta barn i Sverige har ökat dramatiskt – med hela 400 procent sedan 40-talet. Nu slår läkarna larm att skärmtittandet är orsaken till en del av den här ökningen. – När vi tittar på en surfplatta eller telefon så är det inte det vi var skapade till att göra, säger forskaren till SVT Nyheter.

För 70 år sedan var mellan 8 och 9 procent av barn i Sverige närsynta. I dag har den siffran ökat till 40 procent. Även så kallad falsk närsynthet har ökat, där ögonen krampar när man använder dem fel. Då upplever barn att de är närsynta.

LÄS: Bianca fick glasögon efter intensivt skärmtittande

Optikern Houri Rasnani Johansson har efter 20 år i yrket observerat att allt fler barn behöver glasögon.

– Förut kanske en av tio som kom hit barn. I dag är fyra av tio barn. De klagar på huvudvärk redan när de vaknar på morgonen, berättar hon för SVT Nyheter.

”Ögonen inte skapade för surfplatta”

En av orsakerna till den dramatiska ökningen av antalet närsynta barn tros vara det ökade skärmtittandet.  Barn tittar oftare på nära håll i dag. Musklerna anpassar sig och ögat blir till slut längre.

– Vår förmåga att kontrollera ögonen är bättre när vi gör något i 3D eftersom det finns mer stimuli till hjärnan. Så när vi tittar på en surfplatta eller telefon så var det kanske inte det vi var skapade till att göra. Vi var skapade för att göra något i 3D med händerna – sticka, göra en figur eller verktyg, säger Rune Brautaset, lektor vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska institutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.