Dyrare befruktning för barnlösa lesbiska

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli dyrt för lesbiska par som vill ha assisterad befruktning, dyrare än för heterosexuella par. RFSL vill se enhetliga regler för alla kvinnor men det är inte aktuellt, enligt Sveriges kommuner och landsting.

Villkoren och kostnaderna för att ett par ska få assisterad befruktning varierar mellan Sveriges olika landsting och kommuner. Men enligt RFSL Stockholm är lesbiska kvinnor särskilt missgynnade. I Västerbottens och Västernorrlands län får ett lesbiskt par betala upp till 12 000 kronor per försök vid insemination med donerad sperma. För ett heterosexuellt par är summan för en inseminering den vanliga patientavgiften på 300 kronor.

RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund tycker inte att landstingen själva ska sätta reglerna.

-Vi tycker skillnaderna är problematiska och diskriminerande. Möjligheten att skaffa barn ska inte handla om storleken på plånboken.

Landstingen bestämmer

Men Sveriges kommuner och landsting, SKL, hänvisar till att det är kommunalt självstyre som gäller i frågan. SKL bedömer inte att frågan är ett medicinskt problem.

-Det är upp till varje landsting att göra sin egen prioritering. Vi har haft uppe frågan om en harmonisering. Resultatet blev att i den här typen av frågor, som är på gränsen mellan sjukvård och inte sjukvård, är det upp till landstingen själva, säger Göran Stiernstedt, chef för avdelningen för vård och omsorg vid SKL.

Donator kostar

Karin Lundström, hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Västmanlands län, förklarar de stora prisskillnaderna för assisterad befruktning i landstinget med att det krävs en donator för lesbiska par och att det därför blir ett högt pris.

-Det kostar 12 000 för alla som använder donator. Det är klart att det för lesbiska par alltid blir det, men det är faktiska kostnader det handlar om. Det är grunden till att det kostar mer.

Irene Christensson/TT

Fakta: Assisterad befruktning

Fakta: Assisterad befruktning

Assisterad befruktning är ett samlingsbegrepp för olika metoder att behandla par som inte kan få barn på naturlig väg.

Sedan sex år har kvinnor som lever i samkönade förhållanden haft tillgång till assisterad befruktning i den svenska sjukvården.

Den ges både som givarinsemination, det vill säga insemination med donerad sperma, och in vitro-fertilisering, IVF, det vill säga befruktning utanför kvinnans kropp.

Vid IVF-behandling genomgår kvinnan en hormonbehandling som stimulerar äggstockarna att producera äggblåsor som plockas ut. Äggcellen kan antingen sedan ligga i en skål tillsammans med tvättade spermier i hopp om att fertilisering sker. Det går även att direkt spruta in en spermie i ägget, så kallad mikrofertilisering. När ägget är befruktat återförs det till kvinnans livmoder.

Vid insemination läggs antingen en pessarliknande plastbehållare med sädesvätska mot den yttre livmodermunnen eller så sprutas sädesvätskan med en liten spruta genom en tunn slang in i livmodern. Insemination görs vid ägglossningstid, vanligen vid upprepade tillfällen, för att öka chanserna för befruktning.

Källa: RFSU:s Sverigebarometer 2011, NE (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.