Dyrt att ta bort krockkudde

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli dyrt upp till 9.000 kr för den som vill ta bort krockkudden i bilen för att t.ex. placera en bilbarnstol på passagerarsidan, visar en genomgång från Folksam.

Att stänga av krockkudden är ofta ett tillval man får betala extra för. Och priserna varierar. Seat och Volvo stänger av krockkudden för ca 500 kr, medan den som har en BMW kan få betala upp till 9.000 kr.

På mer än var femte bil går krock- kudden inte alls att koppla ur. Med bilbarnstolen i framsätet kan en ensam förare ha kontakt med barnet.

Det är även den säkraste platsen för att transportera små barn i bil, men då gäller just att krockkudden stängts av. Annars svävar barnen i livsfara även vid små kollisioner.

– Vi vill att barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt, och då gäller det att skapa benutrymme. Och framsätet ger oftast mycket mer benutrymme så att man kan vinna ett, till och med två år. Det vill vi värna om, säger Maria Krafft, chef för Trafik och Miljö på Folksam.

Opel och Mercedes sämst

Folksam har granskat de 146 vanligaste bilmodellerna på den svenska marknaden. På en del går det att stänga av den, men ofta är det ett tillval man måste betala extra för. Bilar från Opel och Mercedes går det överhuvudtaget inte att koppla ur krockkudden på. Istället rekommenderar de köpare att alltid sätta barnet i baksätet.

– Man märker att det här inte är en prioriterad fråga för väldigt många av bilhandlarna. Kräver man 2000-9000 kronor så signalerar man någonstans att det här inte är en fråga för oss. Det är jättedyrt att göra det, man underlättar inte för sin konsument. När barnfamiljerna började få bilar med krockkuddar minskade andelen barn som åkte bakåtvänt, och det här hjälper inte till, säger Maria Krafft.

Folksam uppmanar bilköpare att ställa frågor till biltillverkarna och kräva att nyckelavstängning av passagerarkrockkudden ska vara standard i alla nya bilar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.