Dyrt att ta studenten

Uppdaterad
Publicerad

Kommersen kring studentexamen blir allt större. Kaffe och tårta för att fira studenten har ersatts av firande för mångmiljonbelopp, visar beräkningar som Swedbank har gjort.

Själva studentdagen, med en bjudning för 20 personer, och den traditionella studentbalen kan kosta uppemot 14.500 kronor, enligt Swedbank.

Förutom mottagning hemma och student- balen blir det också allt vanligare att gå på ett antal studentskivor.

Bara i Stockholm omsätter de festerna drygt 18 miljoner kronor.

Vill tjäna pengar

-Ända från i julas har det kommit kort från folk som vill sälja saker och tjäna pengar på studenterna och det är svårt att säga nej. Det händer bara en gång i livet, som min dotter säger, men 22.000-23.000 kan det sluta på lätt, säger Staffan Schmidt vars dotter tar studenten i år.

-Vad tycker man som förälder om det här då? Ja, det är ju ett sätt att utnyttja glädjan till att tjäna pengar på det, pengar bättre än bidrag, men det har gått lite för långt tycker jag, fortsätter Staffan.

Mössor för 30 miljoner

Enbart studentmössorna omsätter varje år kring 30 miljoner kronor, enligt bankens beräknngar.

Att gå på studentskivor blir också dyrt. Enbart anmälningsavgifter kan löpa upp till tusentals kronor, berättar en flicka.

I större städer blir festfixarna allt fler – alltså företag som fungerar ungefär som en mäklare för krogarna.

Det händer att studenter som själva vill ordna fester och tar kontakt med restauranger blir hänvisade till dessa fixare.

-Om man går till lokalen själv, så säger dom att man måste ta kontakt med en studentfixare, berättar Oscar Sivertsen, en av årets studenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.