Det blev rätt dyrt. Skatteverket drog in 135 miljoner kronor på de 66.000 fall där man krävde ut förseningsavgifter.
-Vi tar inte ut förseningsavgifter för att vara dumma mot de som missat att lämna i tid. Ska vi hinna med att granska deklarationerna och se till att överskjutande skatt betalas tillbaka i utlovad tid bör deklarationerna finnas hos oss i tid. I princip tar vi ut förseningsavgift från första dagen deklarationen är försenad, säger Tommy Carlsson på Skatteverket.
Till att börja med tar verket ut 1.000 kronor i förseningsavgift. Har deklarationen inte lämnats inom tre månader höjs avgiften till 2 000 kronor och om den inte dykt upp hos Skatteverket inom fem månader är avgiften 3.000 kronor.
Drygt sex miljoner deklaranter gjorde inga ändringar på sina deklarationer i fjol utan kunde godkänna dem med ett sms-meddelande, via internet eller på traditionellt vis med en underskrift på papper.
De flesta gör sina deklarationer i sista stund.
-Cirka 750.000 av alla närmare 7,5 miljoner som är skyldiga att deklarera lämnar sina deklarationer elektroniskt under de två sista dagarna. I år har över fyra miljoner deklarationer lämnats elektroniskt, säger Tommy Carlsson.
TT
Över sju miljoner deklarationer
• I år skickade Skatteverket ut 7.388.461 inkomstdeklarationer som skulle ha lämnats in senast den 3 maj kl 24.00.
• Hälften av alla fyra miljoner deklarationer som lämnats elektronisk till Skatteverket kom in under den sista veckan före stoppdatumet.
• Två tredjedelar av alla löntagares deklarationer, cirka sex miljoner, lämnas utan ändringar av de förtryckta uppgifterna.
• Cirka tio procent av alla deklarationer granskas av Skatteverkets handläggare och på tre-fyra procent av alla deklarationer har handläggarna anledning att anmärka eller ändra uppgifter.
Källa: Skatteverket (TT)