Dyrt journalsystem används knappt

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare berättat att det finns stora problem med att skicka journaler, men det finns faktiskt redan en lösning. Datasystemet NPÖ har kostat 95 miljoner att utveckla och nära 100 000 kronor per dag att driva, året om. Haken är bara att det knappt används.

Systemet Nationell patientöversikt, NPÖ, finns redan på alla landsting i Sverige och ska ge läkarna möjlighet att få information om journaler på andra platser.

Men endast ett fåtal läkare använder det.

Emma Spak är IT-ansvarig på läkarförbundet och tycker att systemet är problematiskt. Det finns nämligen inte komplett information. Det är bara delar av journalerna som läggs ut, och vilka delar det är varierar.

– Om jag står med en medvetslös patient kan jag ändå inte vara säker på att den patienten inte är överkänslig mot något läkemedel bara för att det inte står något om det i NPÖ, förklarar hon.

Läggs in manuellt

Systemet hämtar inte in journaler automatiskt utan informationen måste läggas in manuellt i de olika landstingen.

Johan Assarsson är VD på Inera, det landstingsägda bolag som utvecklat NPÖ. Han medger att vissa läkare tycker att det är för krångligt och att det finns brister.

– Det är en nackdel att man inte kan vara hundra procent säker att informationen är aktuell.

Han säger att det därför är viktigt att fler börjar använda systemet och att det då kommer att fungera bättre och finnas mer aktuell information.

100 000 kronor per dag

NPÖ har kostat landstingen 95 miljoner kronor att utveckla och kostar närmare 100.000 kronor dag, året om, att driva. Och då är inte varje landstings egna kostnader inräknade.

– Det är ett stort system som drar en del kostnader, medger Johan Assarsson.

Nu pågår utveckling av en ny version som är webbaserad. Den ska kunna ta in information i realtid istället för att någon fysiskt måste kopiera över information. Trots att det är landstingen som utvecklar systemet kan staten behöva hjälpa till.

– Det är viktigt att staten håller en hand över det här arbetet och även bidrar med resurser, säger Johan Assarsson på Inera.

Staten kan behöva gripa in

Även sjukvårdsminister Gabriel Wikström utesluter inte att staten kan behöva gripa in för att åtgärda de problem som finns. Oavsett vilken lösning det nu blir.

– Hittills tror jag att många saknat statlig ledning i detta, jag tror att staten har en roll att spela här, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.