Eftersom e-handeln väntas växa så motverkar det bortfallet av jobb i butikerna till en del. Foto: Örn E. Borgen/TT

Dyster jobbprognos för handeln

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 15 månader efter att pandemin slog till presenterar Svensk Handel en branschrapport, med nya prognoser över hur antalet jobb och butiker kommer att utvecklas till år 2030.

Antalet anställda inom handelssektorn förväntas minska med mellan 8 000-35 000 till och med 2030. Den prognosen gör nu Svensk Handel i rapporten ”Läget i handeln”.

– Vi är i en bransch som varit i förändring under flera år nu på grund av digitaliseringen som sker i samhället. Pandemiåret har påskyndat den utvecklingen, säger Karin Johansson, vd för Svensk Handel på en pressträff.

Minskningen innebär ett tapp på mellan två till sju procent.

Två olika scenarier tecknas utifrån hur e-handeln utvecklas. I det ena bedöms e-handeln 2030 inom sällanköpshandeln utgöra 41 procent av omsättningen. I den andra drygt hälften, 51 procent.

Ökande begagnatmarknad

Mellan 6 000 till 10 000 butiker kommer att upphöra och antalet arbetstillfällen minska med mellan 29 000 och 54 000. Eftersom e-handeln väntas växa så motverkar det bortfallet av jobb i butikerna till en del.

När det gäller dagligvaruhandeln skiljer sig de två scenarierna åt i form av att e-handeln antingen uppgår till tolv respektive 18 procent.

För första gången har Svensk Handel också gjort en kartläggning av begagnatmarknaden, som enligt rapporten ökar stort i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.