Vin är inte så hälsosamt som tidigare uppgetts i studier, visar nu studie. Foto: TT

Slut på hemleveranser av alkohol

Uppdaterad
Publicerad

Enligt regeringens utredare kan det snart vara slut på vinklubbar på nätet och hemleveranser av alkohol. Men Ole Nielsen på vinleverantören Winefinder avfärdar utredningen. – Det är knappast vi som hämmar folkhälsan, säger han.

Det kommer att bli dyrare och krångligare att köpa hem öl, vin och sprit på nätet om förslagen från regeringens utredare av e-handel och hemleverans av alkohol blir verklighet.

Den hemleverans av alkohol som i dag erbjuds via bland annat Citygross bör förbjudas. Även vinklubbar som har en egen organisation i Sverige, bland annat Vintjänsten med 400.000 medlemmar, bör förbjudas.

– Det här är en signal att den utveckling vi har sett de senaste åren är oönskad, säger utredaren Jörgen Hettne till TT.

Förslagen välkomnas av minister

Socialminister Maria Larsson (KD) välkomnar förslagen som enligt henne är i linje med regeringens vilja.

– Det finns en stark konsensus för svensk restriktiv alkoholpolitik.

Utredningen vill också att svensk alkoholskatt alltid ska betalas vid nätköp från andra EU-länder, men utländska företag som säljer alkohol till svenskar på nätet och erbjuder leveranser via fristående transportörer påverkas i mindre utsträckning av förslagen.

Förslagen ska nu ut på remiss och förändringar i lagen förväntas genomföras först nästa år.

Ratas av vinklubbarna

Några som inte är lika nöjda med förslagen i utredningen är vinklubbarna och de som erbjuder leverans av vin som köpts på internet.

– Det påverkar inte oss så otroligt mycket men det skulle ju göra att vi inte längre kunde samarbeta med City Gross till exempel, där folk hämtar vinet tillsammans med matkassen, säger Ole Nielsen på Winefinder.

Men Ole Nielsen tror inte att förslaget kommer att gå igenom och han är skeptisk till att deras verksamhet leder till sämre folkhälsa.

– Vi står för en extremt liten del av försäljningen av alkohol i Sverige jämfört med Systembolaget. Och vi säljer inte den typen av alkohol som folk med missbrukartendenser oftast vill köpa som till exempel boxvin, alkoläsk, öl eller starksprit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer