Svenska forskare ser ett samband mellan ett lågt intag av E-vitamin och risken för frakturer bland äldre. Särskilt starkt är sambandet när det gäller höftfrakturer, säger professor Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum till Upsala Nya Tidning.
Trots sambandet vill forskarna inte rekommendera vitamintillskott. Detta eftersom för höga doser av E-vitamin kan ha negativa hälsoeffekter. Livsmedelsverket (SLV) uppmuntrar en allsidig kost.
– E-vitamin är lätt att få i sig eftersom det finns i många livsmedel, som gröna bladväxter, baljväxter, fullkornsprodukter, mjölk, avokado, ägg, nötter, fröer och vegetabiliska oljor, säger Hanna Eneroth, risk- och nyttovärderare vid SLV.
Trots att det rekommenderade E-vitaminintaget lätt kan uppnås med exempelvis två matskedar vegetabilisk olja eller 100 gram nötter visar forskarnas studie att bara tio procent av kvinnorna och fem procent av männen som undersökts fick i sig tillräckligt med E-vitamin.
Fakta: Nytt vitaminsamband
Sedan tidigare är det känt att D-vitamin behövs för att bygga upp skelettet och att risken för frakturer ökar vid brist på vitaminet.
Den svenska studien från Uppsala universitet och Karolinska institutet visar att det även kan finnas ett samband mellan frakturer och låga nivåer av E-vitamin. Varför även E-vitaminet påverkar skelettet har forskarna inget säkert svar på.
Källa: Upsala Nya Tidning (TT)