Ebba Busch Thor: ”Förslaget får större följder i debatten än verkligheten”

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna stödjer inte Moderaternas förslag att dra in rätten till skola och sjukvård till de asylsökande som fått avslag.

– Vi kommer behålla familje- och barnperspektivet, säger partiledare Ebba Busch Thor som menar att förslaget kommer få större konsekvenser i debatten än i verkligheten.

Moderaterna vill inskränka rätten till vård och skola för de asylsökande vuxna och barn som stannar kvar i Sverige trots att de har fått avslag, men de får inte stöd från allianskollegorna.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor säger att hon inte tror förslaget kommer få så stora följder i verkligheten.

– Jag tror att det får större följdverkningar i den politiska debatten än i realiteten. Det är där vårt fokus ligger. Det är en märklig situation vi har i Sverige. Familjer hålls åtskilda trots att man har samma flyktingsituation, men människor som har fått avslag får lov att vara kvar för att vi inte verkställer utvisningar.

Hennes parti kommer att behålla barn- och familjeperspektivet, säger Busch Thor i tisdagens Aktuellt.

– Jag tycker att tyngdpunkten blir fel när man väljer att fokusera på barns möjlighet att gå i skolan, oberoende av deras föräldrars beslut. Vårt fokus kommer att ligga på att verkställa avvisningsbeslut, och där ligger regeringen långt efter oavsett den stora retoriken man haft.

”Många förslag är bra”

När meningsskiljaktigheterna mellan Moderaterna på ena sidan och Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna på andra blev tydliga under tisdagen började många tala om en spricka inom alliansen, men Ebba Busch Thor säger att det är ”en kraftigt överdriven analys”. Partierna är överens om ”den stora grundbulten”, säger hon.

– Det är flera förslag som Moderaterna presenterar som är bra och som vi själva driver sedan långt tillbaka, bland annat att öka resurserna inom polisen och stödet för att kunna göra fler inre utlänningskontroller, för att människor som har fått avslag också ska lämna. Men när vi kommer till frågan om barn ska ha möjlighet att gå i skolan även om deras föräldrar har valt att bryta mot lagen, det är en fråga jag inte tycker ska ha lika mycket fokus som att faktiskt förmå människor som har fått avslag att lämna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.