Ebba Busch Thor vill ta över som partiledare för Kristdemokraterna. Foto: TT

Ebba Busch Thor vald som ny KD-ledare

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna har fått sin första kvinnliga partiledare i Ebba Busch Thor. Och hon får Lars Adaktusson med sig i toppen, trots att han inte föreslagits av valberedningen.

Med stående ovationer och öronbedövande applåder valdes Ebba Busch Thor till ny partiledare för Kristdemokraterna på dagens extra riksting i Stockholm. Lars Adaktusson klarade att ta sig in i partistyrelsen, trots att han inte formellt föreslagits.

Busch Thor väljs till en början fram till det ordinarie rikstinget i höst i Västerås, där ett val för två år framåt ska göras.

– Vår bästa tid ligger ännu framför oss, sade hon efter valet till ny partiledare för KD.

Hon säger att hon känner stor tacksamhet och stor glädje över att ha blivit vald till att leda, som hon beskriver det, Sverige bästa parti.

Skärpta straff

Den nyvalda KD-ledaren talar om behovet av skärpta straff för grova våldsbrott, ett starkare försvar och att partiet ska stå för den bästa skolpolitiken. Men hon vill också se en annan kamp:

– Jag vill att vi ska vara det parti som bäst tar sig an likgiltighetens gråskala, säger hon och tillägger:

– Låt oss med goda värderingar som vapen hjälpas åt att skapa ett samhälle där ondskan och likgiltigheten får gå i reträtt.

Busch Thor säger att KD ska ta strid för de kristna värderingarna.

– Vi ska ta strid för en politik som ersätter egoism med gemenskap. Vi ska ta strid för en politik som gör staten mindre och samhället större. Vi ska om, och om, och om igen ta strid för en politik för starkare familjer, säger hon.

Hon kritiserar regeringen för att inte tala klarspråk och att vara vag i sin kritik av Vitryssland och Kuba och inte tala om den fängslade journalisten Dawit Isaak i Eritrea.

Ebba Busch Thor talar för ett starkare försvar och att Sverige tidigare har svikit de baltiska länderna.

– Låt oss se till att den dagen aldrig kommer då vi åter låter Ryssland skrämma oss till tystnad, säger hon.

Ny väg för ”flyktingutmaning”

Det finns en annan väg än handlingsförlamning när det gäller att möta ”flyktingutmaningen”, enligt den nya KD-ledaren. Hon säger att hon förstår att kommunpolitiker känner oro, att föräldrar oroas över skolan när många nya elever kommer. Men asylrätten ska värnas, understryker hon.

Hon lyfter fram KD:s förslag om att gå över till tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta, för att trycket på Sverige ska minska och asylsökande söka sig mer till andra länder. Men förslag som underlättar för kommunerna måste fram, fler bostäder bättre mottagande av nya elever också.

Hon kritiserar regeringen för att ta med den ena handen och ge med den andra, med uselt resultat, i jobbpolitiken.

– Hokus-pokus-regeringen Löfven levererar, säger hon.

Forssmed och Henriksson valda

Också Jakob Forssmed valdes med acklamation till förste vice ordförande.

– Vi har en stolt historia, men vår bästa tid kan finnas runt hörnet, om vi vill. Men det kommer inte automatiskt, säger Forssmed.

Och nu sker något av ett generationsskifte runt Busch Thor. Ingen av de tre högsta företrädarna är över 40 år. Men Jakob Forssmed, och Emma Henriksson, som nu valts till andre vice ordförande, är ändå något av partiveteraner när de tar steget in i partiets presidium.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.