Hör Anna Ardin berätta om den turbulenta tid som följde efter att hon anmält Julian Assange. Foto: SVT/Carina Bergfeldt

Efter anmälan mot Julian Assange: ”Jag kräktes av stressen”

Uppdaterad
Publicerad

Anna Ardin var en av två svenska kvinnor som anmälde Julian Assanges för sexuella övergrepp. Utredningen mot honom lades ned 2019. Nu berättar Anna Ardin om pressen hon kände efter anmälan. 

– Jag tänkte att jag måste fly, jag kan inte vara i min lägenhet.

Under ett besök i Sverige anklagas Julian Assange, grundaren av Wikileaks, för att ha utsatt två svenska kvinnor för sexuella övergrepp. I programmet “Carina Bergfeldt” berättar en av kvinnorna, Anna Ardin, om den turbulenta tiden efter att hon anmälde för tio år sedan. 

– Jag hade fått löfte om att det inte skulle komma ut i media om det inte blev någon rättegång. Men det kom ut direkt och blev ett stort drev, säger Anna Ardin.

Gömde sig hos vänner

 Anna Ardin ville inte kommentera anklagelserna offentligt och lämnade sin lägenhet och flyttade under en tid runt hos vänner för att hålla sig undan. 

– Jag kunde inte äta utan kräktes av stressen, säger Anna Ardin.  

Julian Assange har hela tiden nekat till anklagelserna och i november 2019 lades utredningen mot honom ned i brist på bevis. 

Se hela intervjun med Anna Ardin i ”Carina Bergfeldt” på SVT Play från klockan 17.00 eller fredag 22 januari klockan 21.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.