Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ökad försäljning av begagnade bilar Foto: SVT

Efter coronautbrottet: Ökad försäljning av begagnade bilar

Publicerad

Samtidigt som coronapandemin har lett till kraftigt minskad försäljning av nya bilar så märks nu en ökad försäljning av begagnade. Mycket tyder på att det är kunder som tidigare åkt kollektivt som väljer att skaffa bil.

– Vi säljer alla slags bilar, men vi märker att de som säljs snabbast är de lite mindre bilarna, ofta med automatväxel, säger Joachim Lundqvist.

Han är bilförsäljare utanför Sigtuna och beskriver att det har varit bra tryck under våren och sommaren. Tvärtemot vad de hade väntat sig när coronapandemin var ett faktum.

– Vi trodde ju att bilförsäljningen skulle gå ner drastiskt med tanke på hur hårt andra branscher drabbats, men våren och sommaren har blivit bra. 

Ökat i större städer

Enligt statistik som bilförmedlaren Kvdbil tagit fram har det andra kvartalet faktiskt inneburit en ökning av försäljningen av begagnade bilar jämfört med förra året. Både privat och via bilhandlare.

Totalt är ökningen på 1,8 procent, men den främsta ökningen syns i storstadsregionerna Skåne (+6 procent), Uppsala (+4 procent) och i Stockholm (+8 procent). Mycket tyder på att det är många som tidigare åkt kollektivt som nu väljer att skaffa bil.

– Nu vill fler ta sig fram med bil och då ingen vet hur länge pandemin kommer pågå är det naturligt att man vänder sig till andrahandsmarknaden, där man kan göra ett mer ekonomiskt val, säger Madeleine Fritz som är försäljningschef på Kvdbil.

Och den bilden delar bilförsäljaren Joachim Lundqvist.

– Vi har haft kunder som kommit in till oss och sagt att de åkt kollektivtrafik till och från jobbet och nu är rädda och vill ha en egen bil.

”Hemester-bil”

Den största ökningen av antalet begagnade bilar som sålts syns i juni, då såldes över 13 procent fler bilar än samma månad förra året.

– Jag tror att det var många storstadsbor som valde att skaffa sig en ”hemester-bil”. Köptrycket i juni var något utöver det vanliga, säger Madeleine Fritz på Kvdbil.

Samtidigt har försäljningen av nya bilar sjunkit kraftigt. Enligt branschorganisationen Bil Sweden sjönk antalet nybilsregistreringar med 37 procent under det andra kvartalet. Och den huvudsakliga orsaken är coronapandemin och oro över hur ekonomin kommer att påverkas.

– Det här är det största tappet i modern tid, konstaterar Bil Swedens vd Mattias Bergman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet