Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten. Foto: Claudio Brescian/TT

Efter dataintrångsförsöket: Coronastatistiken tillbaka på torsdag

Publicerad

Folkhälsomyndighetens uppdaterade statistik för covid-19 är tillbaka på torsdag.

Efter förra veckans intrångsförsök är smittskyddsdatabasen Sminet, som stängdes ned av säkerhetsskäl, åter igång enligt myndigheten.

I torsdags meddelade Folkhälsomyndigheten att smittskyddsdatabasen Sminet blivit utsatt för en rad dataintrångsförsök. I säkerhetssyfte stängdes databasen ner och sedan dess har ingen ny statistik om smittade eller döda med covid-19 redovisats.

Nu är Sminet åter igång enligt myndigheten. Men det kommer dröja tills nu på torsdag den 3 juni innan ny statistik presenteras.

Coronapandemin

”Det behövs mer tid för att säkerställa att statistiken är komplett, så att en tillförlitlig bedömning av det epidemiologiska läget kan göras. Därför kommer nästa uppdatering av statistiken om fall av covid-19 på torsdag den 3 juni. Då beräknas data från vårdgivare och laboratorier ha hunnit rapporteras in och analyserats.”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Oklart om känsliga uppgifter blivit tagna

I databasen lagras uppgifter om människor med smittsamma sjukdomar som är anmälningspliktiga enligt smittskyddslagen – som covid-19, salmonella, tuberkulos och hiv. Det handlar till exempel om personnummer, typ av infektion, smittdatum och om personen tillhör en riskgrupp. Där finns uppgifter om både sjukdomsfall och dödsfall.

Huruvida obehöriga har kommit åt känsliga uppgifter eller inte är fortfarande oklart. Enligt Folkhälsomyndigheten pågår det ett utredningsarbete om händelsen som är polisanmäld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet