Foto: Pontus Lundahl, TT

SVT/Novus väljarbarometer: Socialdemokraterna tappar

Uppdaterad
Publicerad

För andra mätningen i rad så backar Socialdemokraterna i SVT/Novus väljarbarometer. Partiet har nu stöd av 28 procent av väljarna och är tillbaka på samma nivå som valet 2018.

Krisstämningen vid pandemins utbrott har fått människor att sluta upp kring sitt lands ledning. Mönstret har återfunnits i många europeiska länder, däribland Sverige. I maj nådde Socialdemokraterna en toppnotering på 31,5 procent. Nedgången till 28,3 procent i augusti är statistiskt säkerställd.

Går till M och SD

Väljarflykten har framför allt gått till Moderaterna men också till Sverigedemokraterna. Dessa partier har en överrepresentation av yngre väljare medan unga i stället är underrepresenterade bland Socialdemokrater. 

Novus vd Torbjörn Sjöström tror att M och SD gynnas av att lag och ordning seglat upp på dagordningen efter flera rapporter om skjutningar i sommar.

Socialdemokraternas ungdomsförbund vill att moderpartiet tar till stramare åtgärder mot gängkriminaliteten.

– Man måste se till att skolan funkar, att socialtjänsten har resurser och att unga killar jobbar i stället för att hänga på gator och torg, säger Philip Botström, förbundsordförande SSU.

Partisympatiundersökning för augusti 2020, samt förändringen jämfört med senaste mätningen. Foto: Novus

Åsikterna går isär

Han ser en koppling mellan bristande integration och våldsbrott. För att komma till rätta med integrationen vill Philip Botström bland annat se en stramare migrationspolitik från Socialdemokraterna.

– Jag vet att de allra flesta unga vill ha en migrationspolitik som överensstämmer med vår integrationskapacitet, säger han.

Men åsikterna om hur man ska hantera grova brott går isär inom ungdomsförbundet.

– Vi ser inte alls den kopplingen mellan gängkriminalitet och invandring, säger Leith Al-Bayati, ordförande för SSU Skåne.

Han tycker att förbundet de senaste åren girat längre högerut när det gäller frågan om gängkriminalitet.

– Man pratar om hårdare tag och fler poliser. Jag saknar det som är mer vår politik, att prata om hur vi löser socioekonomisk utsatthet, säger Leith Al-Bayati.

Fakta: Novusundersökningen

Det är 3 804 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, sms och post. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan. En antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som inte svarat 54 procent av det totala antalet tillfrågade som var 7 044 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.