Gottlieb Granberg och Ulla Gradéen. Foto: SVT

Efter skjutningarna – Värnamopolitikerna satsar på trygghet

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit flera butiksrån och skjutningar i Värnamo de senaste åren. Inför höstens val blir av en av de viktigaste frågorna hur kommuninvånarna ska kunna känna sig trygga.

Politikerna Ulla Gradéen (S) och Gottlieb Granberg (M) förstår att Värnamoborna kan känna sig oroliga efter de allvarliga brotten i stan den senaste tiden.

– Det är väldigt obehagligt och något man inte vill ska finnas. Samtidigt vet vi att polisen jobbar med frågan. Det är klart att det är ett samhällsproblem med rån och skjutningar, säger Ulla Gradéen (S), som är kommunstyrelsens andra vice ordförande och oppositionsråd.

Val 2018 – #dinröst

– Skjutningarna sticker ut lite särskilt. Polisen har huvudansvaret men kan vi hjälpa till så gör vi det, säger Gottlieb Granberg (M), som är kommunstyrelsens vice ordförande.

Samma mål

På frågan om den ökade kriminaliteten kommer att bli en viktig valfråga har båda blocken samma mål men vägarna att nå dit skiljer sig.

– Valfrågan är nog trygghet överhuvudtaget. Inte minst den ökade droganvändningen som vi ser mest allvarligt på. Och möjligheten för polisen och hela rättsväsendet att kunna agera, säger Gottlieb Granberg.

– Trygghet är en viktig valfråga , sen är det inte så enkelt att det bara handlar om antal poliser utan det är också hur man uppfattar sin situation, vilken ekonomisk och social trygghet du har. Genomgående är det problemet med droger och alkohol som skapar det här, både gängbildning och annat, så kampen mot droger är oerhört viktig för att stämma i bäcken, säger Ulla Gradéen.

Andra frågor också

Vilka andra valfrågor är viktiga?

– De stora frågorna är hur vi klarar välfärden med de utmaningar som vi har inom omsorgen och äldrevården och även utbildningar, säger Gottlieb Granberg.

– Något som vi saknar i Värnamo kommun, är ett ungdomens hus. En ganska rå lokal som utformas och används utifrån ungdomars behov. Inte en färdig fritidsgård utan ett komplement där man använder kreativa krafter. Det kan vara något med teater eller en klättervägg, säger Ulla Gradéen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet