Förskoleminister Nyamko Sabuni säger att föräldrar kan anmäla till Skolinspektionen. Foto: Scanpix

Efter SVT:s granskning: Sabuni varnar kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVTs granskning av de ökande barngrupperna i förskolan, går förskoleminister Nyamko Sabuni (FP) går till attack mot kommunerna.

Det här är deras ansvar, säger hon, och uppmanar missnöjda föräldrar att anmäla till Skolinspektionen:

– Då är mitt budskap till kommunerna att det de tror att de spar på nu kommer de få betala dubbelt upp sen, därför att vi har höjt ambitionerna med förskolan.

Tusentals småbarn går i grupper med över 35 barn kunde SVT avslöja igår, något som såväl Skolverket som forskare och psykologer varnar för.

– Föräldrarna kan anmäla till Skolinspektionen, i de fall inte Skolinspektionen redan har inspekterat kommunen, säger Nyamko Sabuni (FP) till SVT.

Men något övre tak för barngrupperna, vill inte ministern ha.

– På en förskola är vi individer, och individer måste vi ta hänsyn till, då duger inte med genomsnittliga tal, som vi alla ska passa in i.

Fast vad baserar du den forskningen om barnpsykologi på?

– Det behövs inte vara forskning för att säga att barn har olika behov. Barn har olika behov. Både av omsorg och tillsyn och lärande.

Och vissa har behov av grupper på 35 barn?

– Nej, vissa har inte behov av stora grupper men jag säger bara att den dagen vi fastställer en nivå, som vi säger att alla ska hålla, då tror jag att vi har gjort alla barn en otjänst, säger Nyamko Sabuni (FP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet