Efter tjugo år: Nu får polisen det omstridda vapnet

Uppdaterad
Publicerad

Under 2022 kommer poliser i yttre tjänst att utrustas med elchockvapen. Efterlängtat av många inom poliskåren som ville införa vapnen redan för 20 år sedan.

Då stoppades planerna av polisens etiska råd, som befarade att våldsanvändningen skulle öka. Dessutom ville man se hur pepparspray, som då var något nytt, fungerade.

Pepparspray visade sig ha vissa brister. För samtidigt som poliserna själva kan få ont i ögonen när den används, är det många som inte reagerar på den.

– De är narkotikapåverkade eller psykotiska och helt enkelt inte smärtkänsliga, förklarar Krister Drakeklint på Norrmalmspolisen i Stockholm.

För att försöka minska polisens användning av skjutvapen kom frågan om elchockvapen upp igen, 2015.

Det beslutades att göra en större studie och för tre år sedan infördes elchockvapen på försök på ett flertal platser runtom i landet.

Kan minska skador

Användningen utvärderades av Umeå universitet. Studiens slutsats är att vapnet kan leda till minskad användning av batong och pepparspray, som orsakar mer skador på motparten.

Krister Drakeklint är en av dem som provat elchockvapnet och han är positivt inställd. Han tror att det kan leda till färre skjutningar, men även mindre handgemäng.

– Jag skulle säga att det kommer att minska skador på poliser, men också på dem vi ingriper mot.

I klippet får du se hur vapnet fungerar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s reporter Göran Åhgren låter sig skjutas med elchockvapen. Foto: SVT

Elchockvapen

Elchockvapen, eller ”ECV” som det kallas inom polisen, kan användas dels genom att skjuta iväg två pilar som fäster på motparten eller genom att vapnet trycks mot kroppen när ström överförs.

Elchocken påverkar nervsignaler som styr motoriken. Den som träffas hamnar i ett krampliknande tillstånd. Hjärta, lungor eller andra autonoma organ påverkas inte.

När vapnet istället trycks mot kroppen skapas inte muskelsammandragningar utan främst smärta.

På engelska kallas vapnet ”Taser”. Det är detta som poliser ropar när de avlossar vapnet för att uppmärksamma kollegor på vad som händer.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.